2021. június 12.,
szombat, Villő napja

Vérzsákok az élelmiszerboltban: figyelték a sokkhatást

2013. február 23., szombat 07:14, frissítve: szombat 12:15

Az influenzajárvány ideje alatt rendszerint csökken a véradásra jelentkezők száma. Az Országos Vérellátó Szolgálat ilyenkor még hatásosabb kampánnyal próbálja felhívni a figyelmet arra, hogy egy ember három életet menthet meg azzal, ha vért ad.

„Adj vért, és ments meg három életet!” – a tábla a régi, a módszer viszont új. A Ments Életet Alapítvány egy különleges kampánnyal hívta fel a vásárlók figyelmét a véradás fontosságára.

„A legutóbbi kampányunk a CBA-val közös akció volt: a boltokba az élelmiszerek közé bekerültek a vérzsákok – közölte Mikola József, a Ments Életet Alapítvány elnöke. – Nem kell megijedni, ezek a vérzsákok ételfestéket tartalmaztak, tehát nem valódi vér van bennük. Ellenben figyeltünk arra, hogy milyen sokkoló hatást vált ki az emberekből az a mondat, hogy ezt nem lehet megvásárolni. Mindent megvásárolhat, de a vért adni kell” – tette hozzá.

Magyarországon nincs vérhiány a 270 ezer rendszeres véradónak köszönhetően. Probléma akkor van, ha nem egyenletes az ellátás – hívta fel a figyelmet az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgató-helyettese. Az influenzás időszakban ugyanis jelentősen csökken a jelentkezők száma.

„Naponta, tehát munkanapokon, legalább 1500-1700 egység vért kell levennünk ahhoz, hogy az egyenletes ellátás biztosítva legyen” – nyilatkozta Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgató-helyettese.

Az egyik budapesti bevásárlóközpontban hosszú sorok alakultak ki, több mint 50-en vártak, hogy vért adhassanak. A kampányt az egyik kereskedelmi lánc is támogatja. Szóvivőjük kifejezetten a Szent László Kórház beteg kisgyermekein szeretne segíteni.

„Teljesen megdöbbentem, amikor a főorvos úr elmondta, hogy az egyik kis beteg például naponta 16 egység vért kap, ami azt jelenti, hogy neki egyedül 16 felnőtt kell, hogy vért adjon mindennap – közölte Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója.

A biztonságos hazai vérellátáshoz évente 500 000 egység vérre van szükség. A Magyar Vöröskereszt ezen a hétvégén 7 helyszínen várja segítőket.

Forrás: Hír TV