2020. július 5.,
vasárnap, Emese, Sarolta napja

Nem kedvez az időjárás a méhészeknek

2020. április 27., hétfő 10:32

Nem kedvez az időjárás a méhészeknek. Az első nagy tavaszi mézlegelőnek számító repce ugyanis az aszály miatt nem hoz oldalhajtásokat, így sokkal kevesebb virágport ad a szokásosnál. Az április eleji fagyok pedig 80%-os fagykárt okoztak az akácvirágokban, így az idei szezonban várhatóan alig hordanak majd a méhek.

Egészséges, erős méhcsaládokkal telelt át a Nógrád megyei Stvorecz család méhészete. Az enyhe tél és a korai tavasz ugyan élettani hatásaiban kedvező volt a méhekre, az áprilisi fagyok és az aszályos időjárás viszont annál kevésbé. A repce nem úgy virágzik, mint szokott, kárpótlást csak a gyümölcsfák és a tavaszi virágok jelenthetnek.

A virágport szépen hordják a repcéről, tulajdonképpen a következő napok fogják megmondani, hogy mennyire fog mézelni a repce, a vegyes virágról való hordás az azt mondom, hogy a körülményekhez képest, a fagykárokhoz képest viszonylag elfogadható

- mondta Stvorecz Csaba, méhész. 

Az erdőket ért 80% áprilisi fagykár miatt a magyar méztermelés legexportképesebb terméke, az akácméz sem hozza idén a várt mennyiséget.

Már lehet látni, hogy messze átlag alatti akáctermésünk lesz, ha egyáltalán lesz egyáltalán. A másodvirágzás teljesen bizonytalan, hogy fog-e mézelni, vagy nem

- fogalmazott az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke, Bross Péter. 

Jó hír viszont, hogy a járványügyi veszélyhelyzet nem érinti a mézpiacot. A magyar termékek akadálytalanul jutnak a külpiacokra. A méhészek idei bevételein a nyári napraforgó virágzás dobhat még, ha kedvező lesz az időjárás.

HírTV