2022. 07. 06. Szerda Csaba napja
Jelenleg a TV-ben:

Élet a türbe árnyékában

Következik:

Radar 04:00

Belföld

Nem ismerte el bűnösségét az ukrán hajóskapitány

Az új koronavírus-fertőzés veszélye miatt külön teremből, kivetítőn keresztül figyelhették az újságírók az ukrán hajóskapitány előkészítő ülését. Szabó József, a Fővárosi Törvényszék szóvivője elmondta: Jurij C-t vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget eredményező gondatlan veszélyeztetésének vétségével és segítségnyújtás elmulasztásával vádolja az ügyészség. A hajóskapitány tagadta bűnösségét nem mondott le a tárgyaláshoz való jogáról.

Több tucat kamera és fényképezőgép lencséje fogadta Jurij C-t, a Viking Sigyn ukrán származású hajóskapitányát a tárgyalóteremben. A férfi ügyvédje többször hangoztatta az előkészítő ülés előtt, hogy a kapitány nem járul hozzá képmása használatához.

Kitakarni csak azt lehet akiről már készült felvétel.

A koronavírus-járvány is befolyásolta az előkészítő ülés kereteit: a sajtó képviselői csak a tárgyalás elején tartózkodhattak a teremben, ezt követően el kellett hagyniuk azt. 

Egy másik, kisebb teremben, kivetítőn követhették az eseményeket. Szintén a fertőzésveszélyre hivatkozva az ügy koreai érintettjei sem tudtak megjelenni az ülésen.

Az előkészítő ülésnek több funkciója is van, ugye ez főszabályként a tárgyalás előkészítését szolgálja, azonban az új büntetőeljárási törvény bevezette azt a lehetőséget, hogy a vádlott beismerje a bűncselekmény elkövetését, és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, abban az esetben az előkészítő ülésen akár ítéletet is lehet hozni, ennek még az a különlegessége hogy ebben az esetben az ügyész által indítványozott büntetésnél súlyosabb büntetést nem szabhat ki a bíróság

- mondta a Fővárosi Törvényszék szóvivője, Szabó József Tamás. 

Az ügyész felszólalásában összegezte Jurij C. érintettségét a Hableány-tragédiában.

A vádirat szerint a 64 éves ukrán férfi egyedül vezette a Viking Sigyn szállodahajót, amikor elérte a Margit híd előtti vízszakaszt, ahol legalább 5 percig nem a vezetésre koncentrált. Eközben a kétezer tonnás hajóval nekiütközött a Hableánynak és elsüllyesztette azt. A balesetben 28 ember halt meg.

9 év börtönbüntetésre ítélje, a vádlottat 9 évre tiltsa el a vízi járművek vezetésétől.

Ezt a büntetést indítványozta az ügyészség.

Az ukrán férfi végül nem mondott le a tárgyaláshoz való jogáról, illetve vallomást sem kívánt tenni. Ezt azzal indokolta, hogy erre egyelőre nem készült fel. A férfit 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztása és egy rendbeli halálos tömegszerencsétlenséget eredményező gondatlan veszélyeztetéssel vádolják. Ezért - a halmazati szabályokra figyelemmel - 2 évtől 11 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

HírTV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!