2020. május 27.,
szerda, Hella napja

Nem hitelesítette az NVB a nyelvvizsgáról szóló népszavazási kezdeményezéseket

2019. november 7., csütörtök 15:54

A kérdéseket Garamvölgyi Gábor Zsolt magánszemély nyújtotta be hitelesítésre.

Az első kérdés úgy szólt: "Egyetért-e azzal, hogy - mivel a magyar közoktatás nem készíti fel a diákokat megszerzésére - a középfokú (B2) nyelvvizsga megléte ne legyen a magyarországi székhelyű felsőoktatási intézmények alapképzéseire, osztatlan képzéseire történő felvétel általános feltétele?"

Az NVB többsége a kérdés hitelesítését megtagadta, arra hivatkozva, hogy jelenleg kormányrendelet írja elő a nyelvvizsga-követelményt, vagyis a hitelesítésre feltett kérdés nem az Országgyűlés feladat- és hatáskörébe tartozó kérdés, márpedig országos népszavazást csak ilyen kérdésben lehet tartani. Emellett az NVB többsége szerint a kérdés megtévesztő, a kérdésben szereplő "irányított állítás, prekoncepció" miatt.

A második kérdés úgy szólt: "Egyetért-e azzal, hogy - mivel sem a magyar közoktatás, sem a magyar felsőoktatás nem készíti fel a diákokat megszerzésére - a középfokú (B2) nyelvvizsga megléte ne legyen a diplomaszerzés általános feltétele magyarországi székhelyű felsőoktatási intézmények alapképzésein, osztatlan képzésein?"

Az NVB többsége ennek a kérdésnek a hitelesítését is megtagadta, mert úgy látta, a kérdésben szereplő "irányított állítás" megtévesztő a választópolgárok számára.

Az NVB határozatai nem jogerősek, ellenük 15 napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani a Kúriánál.

A csütörtöki kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette: a kormány visszavonja azt a korábbi döntését, amely középfokú nyelvvizsga meglétéhez kötötte a felsőfokú tanulmányok megkezdését. Gulyás Gergely azt mondta: számos szervezet kérte ezt, a többi közt a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, a roma szakkollégiumi hálózat, valamint a nyelvtanárok egyesülete.

MTI