2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Belföld

Nem fogadja el a bíróság ítéletét Miskolc önkormányzata

Szerdán a Miskolci Törvényszék első fokon tíz millió forint megfizetésére kötelezte a várost, miután a Társaság a Szabadságjogokért és a Másság Alapítvány is beperelte az önkormányzatot a nyomornegyedekben tartott összehangolt ellenőrzések miatt. Az elsőfokú ítélet szerint a razziákkal hátrányos megkülönböztetésben részesítették az érintett roma embereket, akiknek származásuk miatt sérült az egyenlő bánásmódhoz való joguk is.

  • Nem fogadja el a bíróság ítéletét Miskolc önkormányzata

Négy éve indult el Miskolc nyomornegyedeinek felszámolása. A számozott utcákban házakat bontottak el, az avasi lakótelep fészekrakós lakásaiban pedig összehangolt akciókat tartott a városi rendészet, a gyermekvédelem és a közműszolgáltók. Az eljárás miatt a Társaság a Szabadságjogokért és a Másság Alapítvány feljelentette a város önkormányzatát, mert szerintük az ellenőrzések során hátrányos megkülönböztetés érte a túlnyomó részt roma származású embereket. A Miskolci Törvényszék első fokon igazat adott a két szervezetnek.

„A miskolci szegregátumok és a gettósodott lakóépületek, utcák, területek alacsony társadalmi státuszú mélyszegénységben élő, túlnyomórészt roma származású lakosai a tisztességes hatósági eljáráshoz való alapjog, a hatékony jogorvoslathoz való alapjog, a magánélet tiszteletben tartásához való alapjog, valamint az információs önrendelkezési joggal összefüggő közvetlen hátrányos helyzetű megkülönböztetésben részesítették társadalmi és vagyoni helyzetük, valamint nemzeti hovatartozásuk alapján” – ismertette Hajkó Zsolt, a Miskolci Törvényszék bírája.

„Érdekes módon, amikor a fészekrakók és a számozott utcán élők jelentős része naponta sértette meg a környéken élők alapvető jogait, leginkább a biztonsághoz való jogot, sem a TASZ, sem a Másság Alapítvány nem vizsgálódott, és nem követelte a többségi miskolciak jogainak a megvédését” – reagált Kriza Ákos polgármester.

A Miskolci Önkormányzat fellebbez az elsőfokú döntés ellen.

„Az említett fészekrakó lakások, valamint a számozott utcák kapcsán nem a származás alapján történtek az ellenőrzések, hanem a közösségi viselkedés normáit rendszeresen, és súlyosan megsértő személyek, családok kapcsán. Akiknek gyakran nagyon súlyos köztartozásuk volt a város felé, illetve a közműszolgáltatók felé. Vagyis álláspontunk szerint nem a diszkrimináció volt a vezérelve az ellenőrzéseknek, hanem a mindenkori rend fenntartása, és a törvények betartása” – tette hozzá Kriza Ákos.

A nem jogerős döntés szerint Miskolc önkormányzatának 10 millió forintot kell megfizetnie a Máltai Szeretetszolgálatnak. Az összeget a szervezetnek a szegregátumokban élők felzárkóztatására, és lakhatási problémáik kezelésére kell fordítania.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Eva Vlaardingerbroek: Brüsszel megmutatta, miként is működik a diktatúra + videó

Eva Vlaardingerbroek: Brüsszel megmutatta, miként is működik a diktatúra + videó

Miközben Brüsszelben ujjal mutogatnak Magyarországra, hogy a jogállamiságot támadás éri, addig Budapesten nem tiltanak be semmilyen konferenciát, pedig az Európai Unió központjában a demokrácia szíve kellene, hogy dobogjon. Eva Vlaardingerbroek holland politikai kommentátorral, influenszerrel készített interjút Velkovics Vilmos a CPAC Hungray rendezvényén a Millenárison. 
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!