Nem érdemes a Balaton partján vagy vízében talált kagylókból ételt készíteni és elfogyasztani – hívta fel a figyelmet Balogh Csilla, a HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet tudományos főmunkatársa.
A HelloVidék portálnak adott interjújában elmondta, az utóbbi években számos invazív faj jelent meg (amuri kagyló, vándorkagyló, vagy a kínai kosárkagyló) az őshonos balatoni kagylók mellett. Ezek szelektív begyűjtése adott esetben hasznos is lehet, ezáltal nagyban segíthetjük az őshonos kagylókat, akár hozzájárulhatunk az élőhelyen való fennmaradásukhoz.
A begyűjtött kagylókat viszont nem tanácsolt megfőzni és elfogyasztani.
A kagylók ugyanis intenzív szűrő szervezetek, sokféle szennyezőt kiszűrnek a vízből, például vírusokat, baktériumokat, nehézfémeket és egyéb toxikus anyagokat. Ezeket képesek akár nagy koncentrációban is felhalmozni testükben (a lágyszövetben és héjban egyaránt). Esetenként parazitákat is hordozhatnak.
A teljes cikket a Mandiner oldalán olvashatják, IDE KATTINTVA!