2020. május 28.,
csütörtök, Emil, Csanád napja

Nem élnek a munkáltatók a megnövelt túlórakeret lehetőségével

Hír TV

2019. január 11., péntek 20:06

Elvi lehetősége sincs már meg a négyszáz óra túlóra ledolgoztatására azzal az alkalmazottal, akivel az év első napjaiban nem kötötték meg az erre vonatkozó szerződést - a Magyar Idők értesülése szerint. A Liga Szakszervezetek felmérése alapján a munkaidőkeret módosítás jelenleg nincs napirenden a munkáltatóknál, azaz a cégek nem élnek a túlórakeret növelésének lehetőségével.

A balliberális pártok és a hozzájuk kötődő szakszervezetek hetek óta tüntetnek Budapesten és több vidéki városban is. A túlóra törvény módosításának visszavonását akarják elérni, ugyanis szerintük a kormány rabszolgákat akar csinálni az emberekből. A törvény csaknem két hete lépett életbe. A nagyobb munkáltatók sorra jelentik be, hogy nem kívánnak élni a megnövelt túlórakeret lehetőségével, sőt nincs reális esély a 400 órás túlmunkára az idei évben – legalábbis ez derült ki a Liga szakszervezetek által készített közvélemény kutatásból.

Mészáros Melinda, az érdekképviselet elnöke híradónknak elmondta, hogy a munkáltató – a munkavállaló belelegyezésével – év közben még köthet megállapodást, de akkor már csak arányosan lehet túlórát vállalni, azaz akkor már nem lehet alkalmazni a 400 órás keretet. Az eddigi visszajelzésekből világosan látszik, hogy a munkáltatók nem élnek a lehetőséggel.

„A felmérésünk alapján a munkáltatók a jelenleg hatályos kollektív szerződések módosítására, sem a túlmunka mértéke tekintetében, sem a munkaidő keret meghosszabbítása vonatkozásában eddig az esetek többségében nem tettek javaslatot – nyilatkozta Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke. – Nem teljes még a felmérésünk – nem tartalmazza minden tagszervezetünk és minden ágazat adatait, de a beérkezett adatok alapján ilyen módosítási igény a munkáltatók részéről eddig nem jelentkezett.”

Az ellenzéki pártok ezt nem hiszik el, ezért tovább tüntetnek.

„Olyan cégek közleményeit olvastam, amelyek meglehetősen nagy létszámban foglalkoztatnak embereket. Ezek mind mind deklarálták azt, hogy nem kívánják 400 óra túlórára kényszeríteni a munkavállalókat. Tehát az nem igaz, hogy a cégek nem élnének ezzel a lehetőséggel, hiszen Magyarországon nem túlórára van szükség, hanem tisztességes munka után tisztességes bért kéne fizetni a munkavállalóknak. Ezért folytatni fogjuk a tüntetéseket” – mondta Rónai Sándor, a DK szóvivője. 

A szocialisták továbbra is azt állítják, hogy a törvénymódosítás sérti a munkavállalókat – ezért nem alkalmazzák a munkáltatók.

„A munkáltatók sem készülnek arra, amit a kormány be kíván vezetni. Akkor miért akarja bevezetni a kormány? – kérdezte Szakács László, az MSZP országgyűlési képviselője. –Akkor egész egyszerűen mondjon le róla, mert a magyarok ellenzik, a munkavállalóknak rossz. A multikat akarja szolgálni, mi ezt értjük, hogy a multinacionális cégeket ki akarják szolgálni. Tegyen le róla a kormány, ők sem veszik komolyan.”

Az LMP szerint a 400 órás túlórakeret lehetősége visszaélésre ad okot. Sőt Ungár Péter szerint az, hogy a munkáltatók nem alkalmazzák a törvény által lehetővé tett keretet, azt bizonyítja, hogy ez egy rossz törvény.

„Az sem egy érv egy törvény mellett, hogyha senki sem alkalmazza. Tehát akkor lehet, hogy az sem egy jó törvény, hogyha erre senkinek nem volt igénye, se a munkaadóknak se a munkavállalóknak akkor mi a pékért lett bevezetve? Tehát akkor mi az oka annak, amiért ezt a törvényt bevezették, hogyha igazából senkinek nincs rá szüksége, és amúgy nem is történik semmi. Tehát akkor miért van szükség a törvényre?” – kérdezte Ungár Péter.

„Miután ez egy lehetőség, ezért valaki él vele és valaki nem” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a csütörtöki Kormányinfón. 

A miniszterelnök világossá tette, hogy a túlórakeret növelésével a dolgozókat segítik - ugyanis lehetőséget biztosítottak arra, hogy az emberek több pénzt vigyenek haza a hónap végén. Orbán Viktor hozzátette, hogy túlórára kényszeríteni senkit sem lehet, ezt csak az ellenzék hangoztatja.