2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Belföld

Nem biztosítottak főállású orvost a Pesti úti idősotthonban

Az Origó információi szerint március huszadikától kezdődően hetekig nem volt főállású orvos a Pesti Úti Idősek Otthonában. Pont abban az időszakban, amikor már lázas és felső légúti megbetegedések voltak az intézményben, melyek a koronavírus-megbetegedés első tünetei. Az állandó orvosi felügyelet hiánya is hozzájárulhatott ahhoz, hogy későn észlelték a megbetegedéseket, és tömeges lett a fertőzés az idősotthonban.

  • Nem biztosítottak főállású orvost a Pesti úti idősotthonban

Hiába állítja Karácsony Gergely, hogy volt orvosi ellátás az Pesti Úti Idősek Otthonában. Az intézménynek ugyan valóban van háziorvosi szerződése, de a házi orvosok nincsenek az intézményben. Azonban, ami ennél is fontosabb, hogy az idősotthonnak főállású orvosa március huszadikától egészen április közepéig nem volt.

Annak ellenére, hogy törvény írja elő: kétszáz főnél nagyobb férőhelyű szociális intézmény esetében kötelező a főállású orvos biztosítása. Az országos tisztifőorvos múltheti személyes szemléje után is ez volt az egyik első dolog, amire felfigyelt, még aznap határozatban kötelezte a fenntartót, hogy gondoskodjon a folyamatos orvosi ellátásról. Az Origó információi szerint a márciusig alkalmazásban lévő főállású orvos március közepén munkahelyi ellentétek miatt kérte felmentését, amit pár nappal később – tekintettel a járványra – visszavont.

Sőt, egy munkatársa szerint a szakember a járványügyi helyzet miatt még azt is felajánlotta, hogy hétvégén önkéntesként is elvégzi korábbi feladatait, több orvos felvételét sürgette az adott járványügyi helyzet miatt, hiszen a személyes konfliktusok ellenére nem akarta cserbenhagyni az otthon lakóit. Az intézmény vezetése azonban március 20-tól nem tartott igényt a főállású orvos munkájára, annak ellenére, hogy a szerződése csak március 31-én járt le.

A Pesti úti Idősek Otthonába ezek után tehát nemhogy több orvos nem érkezett, hanem az idősek főállású orvos nélkül maradtak pont abban az időszakban, amikor a járvány felütötte a fejét az intézményben – írja a hírportál.

Ezekben a napokban – már március közepén – mutatkoztak ugyanis először a vírusfertőzés tünetei több idős gondozottnál, mint például a magas láz, köhögés. Az első igazolt koronavírus-fertőzött egy mentálhigiénés ápoló volt, akinél március végén állapították meg az új típusú koronavírust, melyet azóta 212 főnél mutattak ki, az elhunytak száma pedig azóta 13 főre emelkedett az idősotthonban.

Az Origó információi szerint az intézmény és annak fenntartója, a Fővárosi Önkormányzat ennek ellenére nem pótolta azonnal a főállású orvost, ami egy járvány közepén óriási felelőtlenség.

Az idősotthon vezetői köréből a portál azt az információt kapta, hogy az igazgató még április hetedikén sem gondoskodott utánpótlásról, levélben hivatalosan is jelezte az orvoshiányt a fenntartó felé.

Az Origó értesülései szerint hiába próbált az idősotthon segítséget kérni több alkalommal a fenntartótól, a területért felelős főpolgármester-helyettest, Gy. Németh Erzsébetet mindössze egy alkalommal érték el telefonon, ám Müller Cecília országos tisztifőorvos látogatásáig a Főpolgármesteri Hivatal vezetéséből személyesen senki nem látogatta meg az idősotthont, hogy megnézze, mi történik az intézményben. A történtek tehát súlyos hiányosságokra világítanak rá, melyek elkerülésével talán megelőzhető lett volna a járvány drasztikus terjedése a lakók és dolgozók között. A hírportál az ügyben megkereste az egykori főállású orvost, az illetékes kormányhivatalt, és magát az idősotthont is. Válasz egyelőre még nem érkezett.

Magyar Nemzet / Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Már az első nap Fidesz-plakátokat rongáltak

Már az első nap Fidesz-plakátokat rongáltak

Éjféltől lehetett kirakni az önkormányzati választások kampányplakátjait. Józsefvárosban csupán néhány óra kellett ahhoz, hogy valaki megrongálja, letépje Sára Botondnak, a Fidesz–KDNP jelöltjének a plakátjait. Volt olyan oszlop is, ahol a kormánypárti jelölt hirdetőtáblája helyére Pikó András jelenlegi baloldali polgármesteré került.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Üti-veri egymást a DK és a Kutyapárt a Hegyvidéken

Üti-veri egymást a DK és a Kutyapárt a Hegyvidéken

Annak ellenére, hogy a Kutyapárt megnyerte az előválasztást a Hegyvidéken, Gyurcsányék ráindítják a jelöltjüket. A Kutyapárt szerint a DK, a DK szerint a pedig Kutyapárt az akadálya annak, hogy legyőzzék a Fideszt a XII. kerületben.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!