2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

Belföld

Nehezen sarjad és könnyen el is fagyhat az őszi vetés

Küzdenek az aszállyal a dél-alföldi gazdák. Van olyan vidék, ahol augusztus vége óta nem esett eső. A termelők attól tartanak, hogy ha nem jön jelentősebb csapadék, nem fejlődik az őszi búza, az árpa és a repce sem. Legalább 30 milliméter esőre lenne szükség, hogy egyáltalán sarjadjanak a növények. Az aszályos téltől is tartanak a gazdák, mert, ha valami ki is kel, hótakaró híján minden lefagyhat.

  • Nehezen sarjad és könnyen el is fagyhat az őszi vetés

Itt láthatóak az elvetett magok, és tulajdonképpen ez a mostani állapotban szeptember 20-a után vetettük el, és ennek már kikelt állapotban kellene lenni jelen pillanatban, ezzel szemben itt még a csírázás sem kezdődött el– mutatja egy gazda a jelelegi állapotot. Gyakorlatilag a porba vetették el az őszi kalászosokat a termelők Szeged környékén. Korábban az év hasonló időszakában inkább a csapadékos időjárás okozott gondot, most az aszállyal küzdenek a gazdák. Öntözni csak kevesen tudnak, ezért marad a fohász az esőért.

Nem tudunk megfelelő talajt készíteni, nem tudunk megfelelő magágyat készíteni, nem tudunk normális körülmények között vetni, illetve az őszi növényeink, legyen az őszi árpa, őszi búza, őszi káposztarepce azok nem kelnek ki. Nem fognak fejlődni, ezáltal kár prognosztizálható, ha így fogalmazhatok. Azért nem tudjuk biztosan mondani, hogy milyen károk következhetnek be, mert előre nem látunk, nem fogjuk látni, hogy milyen lesz a tél– mondja Kurusa Tamás, a Tisza-Maros Szög Agrár Zrt. termelésirányítója.

Nem csak a nagyobb folyókon, a mellékfolyókon, mint például a Maroson is előtűntek a homokpadok. Szívesen öntöznének a folyók vizével a gazdák, de nem jut el a víz a földekre, ezért a fúrt kutakból csak vizezik a talajt.

Három hete elvetettük a lucernát, várva az esőre, nem lett. Ugye szeptember első hetében volt egy ilyen 20 milliméternyi csapadékunk, azóta itt még csapadéknyom sem volt. Na, most kénytelen voltam már másodízben megvizezni a lucernavetést, hogy egyáltalán ki tudjon kelni. – mutatja Dudás János üllési őstermelő. A ruzsai gazdák szerint régen volt ennyire aszályos az ősz, mint az idei.

Az aprómagvas vetés a lucerna, amit augusztus végén, szeptember elején illik elvetni, azoknak a kelése, illetve a növekedése az nagyon lemaradt, hiányos. Most hogyha egy minimum 15-20 milliméteres csapadék esne, az már segítene, de az igazi segítség egy 20-30 milliméternyi csapadék. Illetve most azon szurkolunk, hogy egy szép, hosszú, langyos esővel tarkított novemberünk legyen, és egy olyan telet kapjunk, ami nem száraz hideg, hanem az őszi vetésű növényeket hótakaróval érje a hideg.– mondja Vass Tibor ruzsai termelő. 

Az egyelőre nem lehet tudni, hogy mekkora lesz az aszálykár a Dél-Alföldön, de számottevő csapadékra egy ideig még biztosan nem lehet számítani. Ami biztos, hogy az öntözés és az újravetés is növeli a gazdálkodók költségeit.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!