2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Néhány hallgató egy átlagos általános iskolás szintjén van

A Szegedi Tudományegyetem hallgatóinak mintegy negyede csak „lézeng” az egyetemen, majd 1-2 év után diploma nélkül távozik – derült ki az oktatási intézmény legfrissebb kutatásából. A lemorzsolódás okait vizsgálva kiderült: a hallgatók több mint fele halogatja a tanulást és rossz tanulási stratégiát választ. Közülük sokan nem szereznek diplomát.

  • Néhány hallgató egy átlagos általános iskolás szintjén van

Közel négyezer hallgató töltötte ki azt a tesztet, amely többek között matematikai, szövegértési és problémamegoldó feladatok alapján méri a hallgatói készségeket és képességeket Szegeden. Az eredmények azt mutatják, hogy a diákok többsége magol vagy memorizál, a tananyagot összefüggésében csak kevesen tudják elsajátítani. A teszteket kitöltő hallgatók közül épp a tudományos szöveget értették meg a legkevésbé.

„Járkálok közben, elmondogatom magamnak, néha órák előtt átismételjük barátnőkkel, vagy csinálok cetliket, egyik oldalára ráírok egy fogalmat, másikra meg kifejtem, és akkor egyből tudom fordítgatni, hogy jó-e” – magyarázta egy, a Hír TV-nek nyilatkozó diáklány.

A közel 4 milliárd forintból megvalósuló program a tanulás és a diplomaszerzés segítése mellett az egészségnevelést és mintegy 700 online tananyag fejlesztését is tartalmazza. „Próbáljuk a képességeiket fejleszteni. Felzárkóztató kurzusokat, szakmai felzárkóztató kurzusokat kapnak, lehetőségük van egyéni és csoportos tanácsadásokon részt venni. Felmérjük a kompetenciáikat, a tanulási képességeiket és célzottan visszajelzést kapnak arról, hogy melyek azok a területek, amelyeket fejleszteni szükséges” – magyarázta Tarkó Klára, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar intézetvezető főiskolai tanára.

A tesztet írók közül a leggyengébb hallgató problémamegoldó-képessége egy negyedik osztályos diáknak felel meg. „Az egyetemre felvett hallgatók között óriási a különbség. Vannak olyan hallgatóink, akiknek tanulás szempontjából fontos tudás és képességszintje egy átlagos általános iskolás szintjén van. Természetesen ők további felzárkóztatásra, kompenzációra szorulnak, enélkül valószínűleg nem lesznek sikeresek az egyetemen. Természetesen megjelenik a másik oldal is, azon hallgatóknak a csoportja, akik viszont igen kiemelkedő tudás és képességszinttel kezdik meg az egyetemi tanulmányaikat” – emelte ki Molnár Gyöngyvér, a Neveléstudományi Intézet, Oktatáselméleti Tanszék intézetvezető egyetemi tanára.

A tanuláskutató szerint a tanulás tanítása nem szerves része a magyar oktatási rendszernek. „Kisebb korban a tanulásra való kondicionálást, a hatékonyabb tanulási szokásoknak a megtanulását, mint például megtervezni a tanulását, szüneteket tartani tanulás közben, pontosabb visszajelzéseket adni, hogy ők miben erősebbek, miben gyengébbek, hol kell megerősíteni az ő tanulásukat és tudásukat, míg felsőbb évfolyamokon lehetne a tudatosabb kontrollstratégiákat megtanítani nekik, például a tudatos tervezést, az önreflexiót” – mutatott rá D. Molnár Éva, a Neveléselmélet Tanszék docense.

A hallgatói lemorzsolódást nemcsak Szegeden mérik. Egy idén januárban megjelent debreceni kutatás szerint az alapképzésben résztvevő hallgatók közel fele diploma nélkül hagyja el a felsőoktatást.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!