2019. augusztus 24.,
szombat, Bertalan napja

Negyedik helyre került a Párbeszéd politikusa

Hír TV

2019. március 24., vasárnap 19:26, frissítve: vasárnap 20:12

Jávor Benedek, a Párbeszéd politikusa került az MSZP-Párbeszéd közös Európai Parlamenti listájának negyedik helyére. A listavezető Tóth Bertalan nem veszi át a mandátumát, azonban még így sem biztos, hogy a Párbeszédnek lesz képviselője a parlamentben. Közvéleménykutatási adatok alapján a szövetségből csak a Magyar Szocialista Párt delegálhat képviselőt az EP-be.

Meg tudom erősíteni újfent, nem kívánom átvenni az európai parlamenti mandátumot.– mondta Tóth Bertalan. Az MSZP választmánya szombaton döntött, hogy közös EP választási listát állít a Párbeszéddel. Az első helyen Tóth Bertalan MSZP-elnök szerepel. Őt Újhelyi István és Szanyi Tibor követi. A Párbeszéd politikusa Jávor Benedek a negyedik helyet kapta.

Amennyiben az Európai Parlamenti választási lista három, vagy több mandátumot szerez, a listavezető a választás eredményének jogerőre emelkedését követő napon lemond a mandátumáról– mondta Kunhalmi Ágnes.

A legfrissebb közvélemény-kutatási adatok szerint az MSZP-Párbeszéd két, legfeljebb három képviselőt küldhet majd Brüsszelbe. Így kérdéses, hogy Jávor Benedek a Párbeszéd EP képviselője megtarthatja e mandátumát. Kovács László az MSZP korábbi elnöke szerint előkelő helyet biztosítottak a Párbeszéd számára.

Elismertük azt, amit ő zöld politikusként, korábban ugye LMP-s volt, de zöld színű LMP-s, amit ő tett a magyarországi környezetvédelemért, ami összhangban van az unió politikájával, amit tett a demokrácia érdekében, tehát az egész tevékenységét olyannak tartjuk, ami érdemesít arra, hogy ő az Európai Parlament tagja maradjon– mondta Kovács László.  A Párbeszéd bízik abban, hogy Jávor Benedek brüsszeli képviselő maradhat.

Én nagyon-nagyon remélem, hogy a kampány végén Jávor Benedek is befutó helyen lesz majd a listán és folytathatja képviselői munkáját– mondta Szűcs Balázs 7. kerületi önkormányzati képviselő. A Párbeszéd napokon belül dönt arról, hogy elfogadják e az MSZP által felállított sorrendet vagy önálló listával indulnak az EP választáson.