2024. 05. 07. Kedd Gizella napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Bercsenyi ejtőernyős huszárok 03:00

Belföld

Négyből csak egy mehet a kiképzés végén az űrbe + videó

Exkluzív interjút adtak a magyar űrhajósjelöltek, amelyben kiképzésük kulisszatitkairól beszéltek. Kiderült, hogy nem csak a levegőt ostromolták már, hanem a vízzel is közelebbi kapcsolatba kerültek. Már közel fél éve készülnek életük kalandjára. Az év végén derül majd ki, hogy ki lesz az a szerencsés, aki Farkas Bertalan után magyarként kijut a világűrbe.

  • Négyből csak egy mehet a kiképzés végén az űrbe + videó

"Startra Magyar!"

Ezzel a mottóval készült interjú a négy magyar űrhajósjelölttel. Közülük kerül majd ki az az egy, aki Farkas Bertalan után magyarként ismét meghódíthatja a világűrt. A kiképzés már fél éve tart. Legutóbbi feladatuk az volt, hogy egy műugró toronyról kellett magukat vízbe vetni.

Sokat kellett vízbe ugrálnunk magasról, ez nagyon jól hangzik és izgalmas, valaki persze ettől megijed, de én azt szoktam mondani, hogy aki felmegy 5-7 méter magasra, és lenéz, egy feszített víztükrű medencébe nem azt látja, hogy ott a víz és abba én beleesek és a vizet csak kevésbé látja, hanem csak azt, hogy kék a csempe, azért ott egy kicsit össze kell szednie magát az embernek, hogy lenézzen és ugorjon.

-mondta Szakály András, űrhajós jelölt.

A jelöltek az ugrás mellett már repüléssel is megismerkedtek. Nem is akárhogy, a magyar légierő csúcsképeivel gyakorlatoztak.

Itt konkrétan nem azt írták bele a tájékoztató levélbe, hogy Grippennel fogunk repülni, hanem JAS 39-es fognak repülni, és utána meglepődtem, rákerestem és tényleg az.

-mesélte Cserényi Gyula, űrhajós jelölt.

A programra először 2021 áprilisában lehetett jelentkezni. Összesen 274-en adtak be érvényes pályázatot.

Igazából az én generációmnak mint tinédzser, az, hogy űrhajós legyen nem volt meg az út. És ez az egyik legfantasztikusabb dolog a HUNOR programban, hogy mi tudjuk megmutatni a következő generációnak, hogy Magyarországról egy vidéki diák be tud jutni az űrprogramba, és ott egy lépéssel közelebb tudjuk hozni az űripart az emberekhez.

-fogalmazott Schlégl Ádám, űrhajós jelölt.

Egy ilyen ejtőernyős csoportból konkrétan egy ilyen szöveggel írták ki, hogy ha az ugráshoz elég bátor vagy, akkor nézzétek meg ezt is, és így értesültem először a HUNOR-ról.

-idézte fel emlékeit a jelentkezésről Kapu Tibor, űrhajós jelölt.

Az űrhajósok kiképzése az idei év végén zárul, ekkor derül majd ki, hogy ki lesz az aki a Nemzetközi Űrállomásra mehet.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!