2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Nébih: Magyarországra nem került a szennyezett csecsemőtejporokból

Magyarországra nem került a szennyezett csecsemőtejporokból - válaszolta az MTI megkeresésére a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken.

  • Nébih: Magyarországra nem került a szennyezett csecsemőtejporokból

Közölték, hogy az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerében (RASFF) pénteken délután jelent meg a hír, hogy három tagországba, Franciaországba, Hollandiába és Németországba szállítottak azokból a csecsemőknek készített tejporokból, amelyekben kőolaj eredetű szennyeződést mutattak ki; Magyarország nem érintett az ügyben.

A Foodwatch nemzetközi élelmiszeripari fogyasztóvédelmi szervezet csütörtökön közölte, hogy a vizsgálatokkal három élelmiszeripari laboratóriumot bíztak meg, amelyek egymástól függetlenül, más-más módszertannal dolgoztak és az elemzett minták felében mutatták ki ásványolaj eredetű aromás szénhidrogének (MOAH) jelenlétét. A Foodwatch kiemelte, hogy ezek az anyagok rákkeltő és génkárosító hatásúak lehetnek, mégsincs jogszabályban rögzített egészségügyi határérték, amely gátat vetne élelmiszeripari használatuknak. A szennyezést a Nestlé, a Danone, a Novalac, a Neolac, a Hero Baby és a Nutrilon nevű cégek egyes csecsemőtejpor-termékeiben mutatták ki.

A Nébih tájékoztatása szerint a Nestlé németországi leányvállalata közleményt adott ki arról, hogy a jogszabályoknak megfelelőnek tekinti a termékeit, továbbá közölték, hogy a Nestlé felveszi a Foodwatch civil szervezettel a kapcsolatot, egyeztetnek a vizsgálatokról.

Az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal válaszában kitért arra, hogy a fogyasztóvédelmi szervezet által vizsgált kőolajszármazékokra jogszabályban megállapított határérték jelenleg nincs. Ugyanakkor az Európai Bizottság 2017-ben ajánlást adott ki, amely éppen az élelmiszerekben és a velük érintkezésbe kerülő anyagokban előforduló ásványolaj-szénhidrogének vizsgálatára ösztönzi a tagállamok élelmiszer-vállalkozóit. Az elmúlt két év mintavételeiből származó eredményeket az európai élelmiszerbiztonsági hatóság (EFSA) értékeli, az összesítés után indokolt esetben a jogi szabályozás is hamarosan megtörténhet.

A Nébih hangsúlyozta, hogy folyamatosan figyelemmel kíséri az eset alakulását, és tájékoztat az aktuális információkról.

 

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!