2020. május 25.,
hétfő, Orbán napja

„Ne úgy gondolkodjunk, hogy a Néppárt egy nagy Fidesz”

Hír TV

2019. március 4., hétfő 20:57

Van-e varlóban realitása annak, hogy kizárják a Fidesz az Európai Néppártból – tette fel a kérdést Kis Kornélia a Lapzárta vendégeinek, Dull Szabolcsnak, az Index.hu szerkesztő-újságírójának és Pindroch Tamásnak, a Figyelő rovatvezetőjének.

Kezdődhet a Fidesz kizárása a Néppártból, ilyen és ehhez hasonló hangzatos szalagcímekkel jelentek meg a újságcikkek a hévégén. Öt-öt görög és holland, négy svéd, három-három belga, luxemburgi és finn, valamint egy-egy portugál és bolgár képviselő, azaz 25 képviselő (a néppárti képviselők 11 százaléka) kezdeményezte a nagyobbik magyar kormánypárt kizárását. 

Az Index.hu és a Figyelő munkatársa is egyetértett abban, hogy biztosan nem fogják kizárni a Fideszt májusig.

Dull Szabolcs szerint a „számmisztikánál” érdekesebb azt nézni, hogy mi az Európai Néppártban az alapvető mozgatórugó. Szerinte a Néppárban helyet foglaló pártcsaládok úgy gondolkodnak, hogy „Orbán Viktor akkor is problémát tudna okozni nekik, hogyha nem lenne benne”, vagyis miért kellene kizárni? Ennél fontosabbnak nevezete, hogy május 26-án leszek az EP-választások, ahol nyilvánvalóan a Fidesz számos képviselővel fogja képviseltetni magát az Európai Parlamentben, amely képviselőkre – megfogalmazása szerint – igenis, nagy szüksége lehet Manfred Webernek, aki a Bizottság élére készül. „Majd bolondok lennének jó előre elidegeníteni maguktól a Fidesz” – fogalmazott Dull Szabolcs, aki hozzáfűzte, hogy nyilván a kizárást hangoztató képviselők a maguk szavazóinak beszélnek inkább, amikor adott esetben Orbán Viktor támadják.

Pindroch Tamás egyetértett azzal, hogy alapvető politikai változás május 26-ig biztosan nem lesz, bár addig lesz az Európai Néppártnak egy elnökségi ülése is, meg egy teljes pártülése, amin felmerülhet a kizárásnak a kérdése, mutatott rá a Figyelő munkatársa, hozzátéve: de minimális az esély arra, hogy ez keresztülmenjen. „Politikai értelemben sincs semmi értelme” – fogalmazott. Szerinte az Európai Néppárt nem egy monolit tömb, vagyis a nyugat-európai konzervatív kereszténydemokrata pártok teljesen máshogy gondolkodnak a világról, mint a közép-európaiak: „ne úgy gondolkodjunk, hogy ez egy nagy Fidesz, az Európai Néppárt, mert ennek semmi értelme”.

Tekintse meg a teljes beszélgetést: