2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Belföld

Navracsics: Megvalósítottuk, most jöhet a bejáratásuk

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium az elmúlt három évben megvalósította a kormány által meghatározott szakpolitikai reformokat, a következő 1 évben a rendszer „bejáratása” lesz a feladat – jelentette ki Navracsics Tibor, amikor értékelte tárcája hároméves teljesítményét. A miniszter ígéretet tett arra, hogy a jövőben is bővíteni fogják a kormányablakok rendszerét.

„Az elmúlt 3 évben elfogadták az új alaptörvényt, valamint 57 sarkalatos törvényt, 643 törvényt, és ezek közül is két kiemelkedő kódexet, a büntető törvénykönyvet és a polgári törvénykönyv” – nemcsak a törvényhozási munkáról vont mérleget Navracsics Tibor. A miniszter szerint 2010 óta sikerült versenyképesebbé tenni a központi közigazgatás rendszerét és a fiatalítást jelzi, hogy a köztisztviselői kar átlagéletkora már 40 év alatt van.

– A kormánytisztviselői létszám 100 ezerről  83 ezer főre csökkent. Mindez azt is jelent, hogy miközben nem voltak tömeges elbocsátások a közigazgatásban, racionalizálási lépésekkel: a nyugdíjazással, az üres álláshelyek felszámolásával, a munkák átcsoportosításával sikerült elérni, hogy mára egy érezhetően kisebb létszámú államigazgatási kar áll a közszolgálatban rendelkezésre – mondta a tárcavezető.

A minisztériumi háttérintézmények átszervezése mellett, az informatikai fejlesztésekkel a közigazgatási eljárásokat is egyszerűbbé és költséghatékonyabbá tudják tenni.

–  Ez még csak „első fecske”, de további informatikai fejlesztések fogják követni, amelynek keretén belül ma már 24 órán belül is lehet igényelni útlevelet, amely véleményünk szerint az első jelzője annak, hogy milyen irányban képzeljük el a közigazgatást. Illetve az Országgyűlés most fogadta el az elektronikus anyakönyvi rendszerről szóló jogszabályt – fűzte hozzá a közigazgatási és igazságügyi miniszter.

Navracsics Tibor megerősítette, hogy a bírósági ügyáthelyezések rendszerét hatályon kívül helyezik, ha már megszűnik törvényszékek jelenlegi túlterheltsége. Elmondta azt is: jelenleg olyan megoldást keresnek, ami az Európai Bizottság számára is elfogadható.

– A bizottsággal való tárgyalások során egy olyan kompromisszum körvonalazódik, amely általánossá teszi, hogyha egy ügyhátralék eléri azt a kritikus pontot, amely az adott bíróságnak gondokat okoz, akkor egy másik bírósághoz kerüljön. Így a bizottságnak abbéli aggályai is orvosolódni látszódnak, miszerint ne legyen kiszámíthatatlan és egyedi döntésektől függő az ügyáthelyezés és a mi törekvésünk eléri célját, hogy a túlterhelt bíróságoktól a kevésbé terhelt bíróságokhoz kerüljön át az ügy – mondta Navracsics Tibor a Hír TV-nek.

A miniszter hozzátette: a területi közigazgatásban fennakadások nélkül sikerült kialakítani a járási rendszert, az ügyintézést pedig 2011 óta országszerte kormányablakok segítik, és ezt a rendszert a tervek szerint tovább fogják fejleszteni.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

CPAC Hungary 2024 - élőben a HírTV műsorán + videó

CPAC Hungary 2024 - élőben a HírTV műsorán + videó

Csütörtöktől harmadik alkalommal tartják meg a CPAC Hungary-t, amely minden eddiginél nagyobb lesz. Majdnem háromezer résztvevőt várnak, köztük 500 külföldi vendéget. Az esemény legfontosabb pillanatait a HírTV élőben közvetíti.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!