2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Belföld

NAV-botrány: csonka bizottság hallgatta meg az ügy kirobbantóját

Egymásra mutogat az ellenzék az állítólagos NAV-os botrányt kivizsgáló parlamenti bizottság felállításának ügyében. Az MSZP a Jobbikra hivatkozva hátrálna ki az ellenzéki együttműködésből, az LMP szerint viszont a szocialisták csak finnyáskodnak. Az ügyet kirobbantó egykori adóellenőrt ma nem sikerült meghallgatni a számvevőszéki bizottság ellenőrző albizottságában sem, mert a kormánypárti képviselők távollétében a testület határozatképtelen volt.

Üresen maradtak a kormánypárti képviselők székei a parlament számvevőszéki és költségvetési bizottságának ellenőrző albizottságában. A testület szerdán azt a volt revizort tervezte meghallgatni, aki szerint az adóhivatalnál 2007-től kezdve szervezett formában tussolták el egyes cégek áfacsalásait. A Fidesz már korábban jelezte, hogy nem vesz részt az ülésen. „Ennek az ügynek nem egy parlamenti vizsgálóbizottság előtt van a helye, hanem ennek az ügynek, ahol bűncselekményekkel gyanúsít meg embereket, cégeket, az ügyészségen van a helye. Ráadásul az ügyészség folytatja a vizsgálatot” – közölte Selmeczi Gabriella, a kormánypárt szóvivője.

A fideszes képviselők távolmaradása miatt az albizottság munkája el sem kezdődött. Ugyanis az ellenzéki képviselők még a napirend elfogadásához sem voltak elegen. A testület jobbikos elnöke azonban azt tanácsolta: ha már eljöttek, hallgassák meg, mit mond az adóhivatal egykori alkalmazottja.

Az egykori adóellenőr szerint a Gyurcsány-kormány idején figyeltek fel rá, hogy az adóhivatal kivételez bizonyos körökkel. „Bizonyos adózói csoportok vonatkozásában kezdettől fogva működött. Nagyjából azok a vezetők működtették ezt a védelmi rendszert 2007-től, akik most is ott vannak az adóhivatalban” – mondta Horváth András.


Az LMP lehetséges megoldásként vetette fel egy vizsgálóbizottság felállítását. A kezdeményezéshez a képviselők 1/5-ének az aláírása kellene, vagyis lényegében össze kellene fognia az egész parlamenti ellenzéknek. Csakhogy az MSZP kihátrált az együttműködésből. „Azt ígértem jó pár hónappal ezelőtt egy antifasiszta tüntetésen, hogy a Jobbikkal semmilyen parlamenti kezdeményezést nem írunk közösen alá. Így történt ez számos alkalommal az elmúlt hetekben, az elmúlt hónapokban. Ehhez az alapelvhez ragaszkodnánk” – jelentette ki Mesterházy Attila.

„Ameddig az MSZP el van foglalva a finnyáskodásával, addig a szőnyeg alatt marad egy olyan kupac bűzölgő dolog, amit ki kellene takarítani onnan.” Az LMP-s Vágó Gábor szerint az MSZP csak ürügyet keres, hogy kibújjon a parlamenti vizsgálat alól. „Ez az áfacsalási hálózat régóta működik. Az az APEH igazgató, aki Veres János minisztersége alatt volt igazgató és elnök, ő is ugyanúgy felelősséggel kell, hogy bírjon a hálózat üzemeltetése kapcsán, hiszen a lehetősége megvolt felszámolni ezt a hálózatot, mégsem tette” – mondta Vágó Gábor.

A feljelentés szerint százmilliárdokra becsült adócsalás ügyében a BRFK korrupció és gazdasági bűnözés elleni főosztálya nyomoz.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Deutsch Tamás figyelmeztet Magyar Péter kapcsán + videó

Deutsch Tamás figyelmeztet Magyar Péter kapcsán + videó

Magyar Péter háborúpárti. Háborúpárti külföldi támogatói vannak, és háborúpárti partnereket keres külföldön. Magyar Péter ezért a legdurvább háborús retorikát képviselő Európai Néppárthoz akar csatlakozni - közölte Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője a kormánypárt közösségi oldalára feltöltött videóban. 
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!