2019. augusztus 18.,
vasárnap, Ilona napja

Nap mint nap van ok ünnepelni Somogyban

Hír TV

2019. február 3., vasárnap 12:29, frissítve: vasárnap 13:18

Átadták a felújított önkormányzati épületet és orvosi rendelőt a Somogy megyei Szentbalázson. A két beruházás a települési operatív program keretében készült el, és összesen 100 millió forintba került.

Az önkormányzati épület 40 millió forintból, egy év alatt készült el. A felújítás elsősorban energetikai megtakarítást fog eredményezni, fenntartási költsége a korábbinak mintegy fele lesz. „A hivatal épülete több részletben épült, ezért szerkezetileg egy elég heterogén épület volt. A nyílászárók elavultak, a fűtésrendszer szintén elavult, konvektoros fűtés volt és nagy energiafelhasználása volt. Ezért pályáztunk a TOP-os energetikai pályázatban” – ismertette Tornyos Gábor polgármester.

Az orvosi rendelőre 60 milliót költöttek. Az itteni körzeti orvos Szentbalázson kívül további 5 környező település mintegy 1500 lakóját látja el. A felújítás során fontos szempont volt, hogy az épület teljesen akadálymentesített legyen.

„A források elosztásánál egy nagyon fontos tengely, hogy ezzel a szakkifejezéssel éljek, az egészségügyi intézmények felújítása, megújítása. Már több ilyen intézmény átadáson volt szerencsém részt venni. Itt is egy gyönyörűen felújított, kívül-belül megújult intézményt fogunk ma átadni” – nyilatkozta Bíró Norbert, a Somogy megyei Közgyűlés elnöke.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) 43 milliárd forint érkezett Somogy megyébe. A beruházások nagy részét ezekben a hónapokban adják át. A program céljai között szerepel az elvándorlás megakadályozása, a falusi életminőség javítása.

„Még be sem fejeződtek ezek a beruházások, a tegnapi napon kiírta a magyar kormány a Magyar Falu Programot is. Tehát látható, hogy íve van, és koncepciója van a magyar falvak, a vidék felemelésének és fejlesztésének. Ennek az örömteli pillanatait élhetjük meg itt Szentbalázson” – emelte ki Gelencsér Attila országgyűlési képviselő.

Az alig 300 lakosú Szentbalázson rövidesen egy új óvoda is épül, valamint egy játszóteret is átadnak.