2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Bayer show 13:00

Nagyobb biztonságban, és drágábban nyaralhatunk

Hír TV

2018. július 1., vasárnap 16:26, frissítve: vasárnap 16:27

Július 1-jétől változtak az utazási biztosítás feltételei is. Változás például, hogy a hazaszállítás és a kényszerű kint tartózkodás költségeit egy új, kötelező biztosítás fedezi majd. A nyaralással egyébként azok járnak jól idén, akik már tél végén lefoglalták útjukat. Horvátországban nyaralni akár 20 százalékkal is többe kerülhet, mint egy évvel ezelőtt.

Tavaly nyáron ment csődbe a Green Holidays. Közel hatszáz utast hagytak Törökországban, akiket a biztosító szállított haza, és 3000 kárigényt vett nyilvántartásba. Ám kártérítésre nem számíthat minden pórul járt utas.

A jövőben a hasonló botrány elvileg nem ismétlődhet meg. Júliustól ugyanis változnak az utazási biztosítás feltételei. Az utazásszervezők vagyoni biztosítéka kizárólag a befizetett előlegre, illetve a részvételi díjakra nyújt fedezetet. A parlament által elfogadott módosítást után a hazaszállítás és a kényszerű kint tartózkodás költségeit egy új, kötelező biztosításból fedezik majd.

„Július elsejétől az utazási irodáknak egy új biztosítást kell letenniük. Ez az új biztosítás, mondjuk úgy, hogy hazamentési biztosítás, arra fog fedezetet nyújtani, hogy az éppen külföldön tartózkodó utasokat hazaszállítsák. Azt gondolom, hogy ez egy nagyobb biztonságot fog jelenteni az utazók számára” – nyilatkozta Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke.

Idén a hetek óta tartó forintgyengülés miatt azok jártak jobban, akik már a tél végén, vagy tavasszal lefoglalták az útjukat. De nem csak az ingadozó árfolyam drágítja meg a last minute nyaralásokat.

„Említhetjük például az egyik fontos célországot, Horvátországot, ahol ugye a forint gyengülése mellett a horvát kuna is erősödött, ugye, ott nagyobb ez a devizahatás, nagyjából 7-8 százalék, és emellett, maradva Horvátországnál, valaki mondjuk autóval tervezi a nyaralást, akkor ott még a benzinköltség is rádob a számlára. A benzinárak is emelkedtek az elmúlt egy évben Magyarországon” – emelte ki Beke Károly, a Portfolio.hu elemzője.

Összesen mintegy 20 százalékkal kerül többe egy horvátországi nyaralás, mint egy évvel korábban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!