2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Nyaralni készül? Holnaptól fontos változások jönnek!

Hír TV

2018. június 30., szombat 11:25, frissítve: szombat 11:29

Most készül befizetni valamilyen last minute útra? Mielőtt elindulna a legközelebbi utazási irodába, nem árt tudnia a legfontosabb változásokról. Július 1-től jelentősen szigorodnak az utazásszervezőkre és szerződéskötéseikre vonatkozó szabályok, hogy visszaszorítsák az arcpirító és sokszor igazságtalan pénzlehúzásokat. Az aktuális törvényi változásokról a Budapesti Békéltető Testület adott ki tájékoztatást, a Panaszkönyv című műsorunk pedig kigyűjtötte a legfontosabbakat.

Ha az utazási iroda nem hajlandó írásos megállapodást kötni, ne fizessünk!

Akármilyen rövid utazásra indulunk, nem árt tisztában lennünk azzal, hogy a szervező cég köteles utazási szerződést kötni velünk, ennek egy példányát pedig kérés nélkül oda kell adniuk. Ez ugyanis a legfontosabb bizonyíték a kezünkben, ha az utazás rosszra fordul. Az „utazási csomagok” esetén (vagyis amikor ugyanaz a cég szervezi az utazást a szállást és a helyi programokat is) még szigorúbbak az előírások. Itt a szerződés mellé egy írásos tájékoztatót is kell kapnunk, amiben le vannak írva a jogaink. Ha ezek átadásától elzárkózik az iroda, jobb, ha másik cégnél intézzük a nyaralásunkat.

Az előre lefixáltnál végül sokkal többe kerül az út. Jogos ez?

Az előre lefixált részvételi díj összegét csak akkor emelheti meg utólag az utazásszervező, ha ennek lehetőségéről előre megegyeztek az utassal, de ekkor sem hivatkozhat bármire. Díjemelésre kizárólag a személyszállítási költségek megemelkedése miatt van lehetőség. Például, mert megdrágul az üzemanyag, vagy emelkedik a reptéri illeték díja. Az utólagos díjemelés – utazási csomagok esetében – az előre kikötött díj maximum 8 százaléka lehet, amit csak akkor kell kifizetnünk, ha még az indulás előtt tájékoztattak róla. Ha hazaérkezés után akarnak még pár tízezer forintot kihúzni belőlünk, nem vagyunk kötelesek fizetni.

Befizettem az utat, de mégsem tudok elmenni. Elmehet helyettem valaki más?

Igen. Jó tudni, hogy az utazáson való részvétel jogát bizonyos feltételekkel át lehet ruházni másra, de erről haladéktalanul tájékoztatni kell az utazásszervezőt. Ha viszont valaki úgy dönt, inkább lemondja az utat, annak ára van. Ez az úgynevezett bánatpénz, aminek mértéke általában a befizetett út 10 százaléka, de szélsőséges esetben sem lehet több, mint a teljes részvételi díj. Az is előfordulhat, hogy a külügyminisztérium minősíti „utazásra nem javasolt helynek” az országot, ahova készülünk. Ha emiatt mondjuk le a nyaralást, nem kérhet bánatpénzt az utazásszervező – ilyenkor a befizetett részvételi díj teljes összege visszajár.

Nem úgy néz ki a szoba, mint a prospektusban, és az előre kifizetett tevegelés is elmaradt.

Bármilyen probléma merül fel az utazás során, azonnal jelenteni kell vagy az utaskísérőnek, vagy telefonon, e-mailben a hazai utazásszervező cégnek. A lényeg, hogy minél előbb nyoma legyen a reklamációnak. Az utazási irodával egy viszonylag szűk határidőben meg kell állapodni a probléma orvoslására: például elhelyezés egy másik szobában, szállodában, az elmaradt program helyett egy másik ugyanolyan színvonalú program felajánlása. Ha ez elmarad, vagy a szervező cég elutasító, a fogyasztó akár saját maga is intézkedhet, a költségeket pedig az utazási irodának kell állnia. Egyébként, ha a fogyasztó nem azt a szolgáltatást kapja, amiről korábban megegyeztek az utazási irodával, a vállalkozás köteles leszállítani a részvételi díjat.

(Fotó: rtve.es)

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!