2023. 02. 01. Szerda Ignác napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Belföld

„Nagycsécsen a gyűlölet ölt”

A romák elleni támadássorozat áldozataira emlékeztek a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Nagycsécsen, ott, ahol az elkövetők 2008-ban először gyilkoltak. A két áldozat sírjánál Kovács Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára azt mondta, Nagycsécsen a gyűlölet ölt, amit mindenkinek el kell utasítania. Öt évvel ezelőtt, az azóta első fokon már elítélt gyilkosok Molotov-koktélt dobtak egy házra, majd a menekülők közül agyonlőttek egy 40 éves nőt és egy 43 éves férfit.

Több mint félszázan gyűltek össze családtagok, barátok, kisebbségi vezetők és a kormány képviselői a nagycsécsi temetőben a két áldozat sírjánál. A Borsod megyei roma önkormányzat elnöke azt mondta: 2008-ban a gyilkosok az egész cigányságot lőtték szíven, és ez a seb soha nem fog begyógyulni. „Próbáljunk meg gyertyát gyújtani nem csak a hat áldozatért, hanem mindannyiunkért” – fogalmazott Farkas Félix.

A Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára szerint a kisebbségek elleni gyűlölet egész Európában erősödik a válság óta, de Magyarország alaptörvénye valódi védelmet és biztonságot jelent a romák számára. „A mi nemzedékünk nem fogja eltűrni, hogy hazánkban bárkit származása vagy vallása miatt emberi méltóságában megsértsenek, és ezzel megtapossák a szabadságot, amiért együtt küzdöttünk” – mondta Tállai András.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára beszédében úgy fogalmazott: a gyűlölet ölt Nagycsécsen, ami megmagyarázhatatlan és semmivel sem igazolható. Hozzátette: az áldozatok és családtagjaik talán megnyugvást találnak azzal, hogy megszületett a gyilkosok elleni ítélet, de a következményekkel mindenkinek együtt kell élnie. „A tehetetlenség ellen az összefogás, az együttműködés a legjobb gyógyír, el kell utasítanunk minden olyan szélsőséget, amely egyszerű megoldást ajánl, ugyanis nincsenek egyszerű megoldások” – véli Kovács Zoltán államtitkár.

A megemlékezésen ott volt Nagy Tibor is, aki az öt évvel ezelőtti támadásban feleségét és testvérét veszítette el, és maga is megsérült. „Örülök neki, hogy így törődnek velünk, így a cigánysággal. Örülök neki. Azért vannak rendes emberek, akik segítenek, együtt éreznek velünk, ez jó dolog” – mondta Nagy Tibor.

2008. november 3-án Nagycsécsen az azóta már elítélt gyilkosok Molotov-koktélt dobtak egy családi házra, majd a menekülők közül agyonlőttek egy nőt és egy férfit. Ők voltak a hat ember életét követelő gyilkosságsorozat első halálos áldozatai.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Nyilvános a miniszterelnök vagyonnyilatkozata is

Nyilvános a miniszterelnök vagyonnyilatkozata is

Orbán Viktornak nincs nagy értékű ingósága, de tartozása sem - derült ki vagyonnyilatkozatából. Kövér László házelnöknek egyáltalán nincs tulajdonában ingatlan. Novák Katalin, államfőnek pedig 41 millió forint megtakarítása van, de a vagyoni helyzete nem változott.
Megcsappant Gyurcsány Ferenc pénze

Megcsappant Gyurcsány Ferenc pénze

Köddé vált Gyurcsány Ferenc vagyonának egy része, Hadházy Ákos Bécsben vásárolt ingatlant, de titkolja az állatklinikája bevételeit - ez derült ki az országgyűlési képviselők 2022-es bevallásaiból.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!