2022. 08. 16. Kedd Ábrahám napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:05

Belföld

„Nagycsécsen a gyűlölet ölt”

A romák elleni támadássorozat áldozataira emlékeztek a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Nagycsécsen, ott, ahol az elkövetők 2008-ban először gyilkoltak. A két áldozat sírjánál Kovács Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára azt mondta, Nagycsécsen a gyűlölet ölt, amit mindenkinek el kell utasítania. Öt évvel ezelőtt, az azóta első fokon már elítélt gyilkosok Molotov-koktélt dobtak egy házra, majd a menekülők közül agyonlőttek egy 40 éves nőt és egy 43 éves férfit.

Több mint félszázan gyűltek össze családtagok, barátok, kisebbségi vezetők és a kormány képviselői a nagycsécsi temetőben a két áldozat sírjánál. A Borsod megyei roma önkormányzat elnöke azt mondta: 2008-ban a gyilkosok az egész cigányságot lőtték szíven, és ez a seb soha nem fog begyógyulni. „Próbáljunk meg gyertyát gyújtani nem csak a hat áldozatért, hanem mindannyiunkért” – fogalmazott Farkas Félix.

A Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára szerint a kisebbségek elleni gyűlölet egész Európában erősödik a válság óta, de Magyarország alaptörvénye valódi védelmet és biztonságot jelent a romák számára. „A mi nemzedékünk nem fogja eltűrni, hogy hazánkban bárkit származása vagy vallása miatt emberi méltóságában megsértsenek, és ezzel megtapossák a szabadságot, amiért együtt küzdöttünk” – mondta Tállai András.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára beszédében úgy fogalmazott: a gyűlölet ölt Nagycsécsen, ami megmagyarázhatatlan és semmivel sem igazolható. Hozzátette: az áldozatok és családtagjaik talán megnyugvást találnak azzal, hogy megszületett a gyilkosok elleni ítélet, de a következményekkel mindenkinek együtt kell élnie. „A tehetetlenség ellen az összefogás, az együttműködés a legjobb gyógyír, el kell utasítanunk minden olyan szélsőséget, amely egyszerű megoldást ajánl, ugyanis nincsenek egyszerű megoldások” – véli Kovács Zoltán államtitkár.

A megemlékezésen ott volt Nagy Tibor is, aki az öt évvel ezelőtti támadásban feleségét és testvérét veszítette el, és maga is megsérült. „Örülök neki, hogy így törődnek velünk, így a cigánysággal. Örülök neki. Azért vannak rendes emberek, akik segítenek, együtt éreznek velünk, ez jó dolog” – mondta Nagy Tibor.

2008. november 3-án Nagycsécsen az azóta már elítélt gyilkosok Molotov-koktélt dobtak egy családi házra, majd a menekülők közül agyonlőttek egy nőt és egy férfit. Ők voltak a hat ember életét követelő gyilkosságsorozat első halálos áldozatai.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Texas - a HírTV műsorán!

CPAC Texas - a HírTV műsorán!

CPAC Texas! A világ legnagyobb és legbefolyásosabb konzervatív rendezvényén Orbán Viktor mond nyitóbeszédet! A magyar miniszterelnök dallasi beszéde augusztus 4-én 20 óra 30 perctől a HírTV műsorán!!!
Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!