2024. 10. 27. Vasárnap Szabina napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Trump vagy Harris? 22:30

Belföld

Mutatjuk, mit mondott a jogi szakértő a Lakatos Márk ügyről

A Magyar Nemzet megkérdezett egy jogi szakértőt, milyen bűncselekmények gyanúját veti föl annak az egykori árvaházi fiúnak a megrázó beszámolója, akit állítása szerint 15 éves korában megrontott a hírhedt balliberális divattervező-celeb, Lakatos Márk. Az a Lakatos Márk, ki egyébként a baloldal úgynevezett „gyermekvédelmi” tüntetésének egyik szónoka volt, és ott a gyermekekért aggódott.

  • Mutatjuk, mit mondott a jogi szakértő a Lakatos Márk ügyről

Lakatos Márk ügyével kapcsolatban Ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász a Magyar Nemzet megkeresésére elmondta: amennyiben beigazolódik a gyanú, ilyen típusú bűnügyekben általában szexuális visszaélés, szexuális kényszerítés, illetve kiskorú veszélyeztetése bűncselekmények gyanújával szokott büntetőeljárás indulni.

Szexuális visszaélés

A Büntető törvénykönyv (Btk.) 198. §-a szerint „Az a tizennyolcadik életévét betöltött személy, aki tizennegyedik életévét be nem töltött személlyel szexuális cselekményt végez, vagy ilyen személyt arra bír rá, hogy mással szexuális cselekményt végezzen, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő”. Minősítő körülmény, ha a sértett az elkövető hozzátartozója vagy nevelése, felügyelete, gondozása, gyógykezelése alatt áll, illetve az elkövető a szexuális visszaélést a sértettel kapcsolatban fennálló egyéb hatalmi vagy befolyási viszonyával visszaélve követi el, 

a büntetés fenti esetben két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés 

– mutatott rá ifjabb Lomnici Zoltán.

Szexuális kényszerítés

A Btk. 196. §-a alapján aki mást szexuális cselekményre vagy annak eltűrésére kényszerít, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. 

Két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, aki a szexuális kényszerítést tizennyolcadik életévét be nem töltött személy sérelmére, a hozzátartozója, vagy nevelése, felügyelete, gondozása, gyógykezelése alatt álló személy sérelmére, illetve a sértettel kapcsolatban fennálló egyéb hatalmi vagy befolyási viszonyával visszaélve követi el.

Kiskorú veszélyeztetése

A Btk. 208. § (1) bekezdése alapján kiskorú nevelésére, felügyeletére vagy gondozására köteles személy – ideértve a szülői felügyeletet gyakorló szülő, illetve gyám élettársát, továbbá a szülői felügyeleti jogától megfosztott szülőt is, ha a kiskorúval közös háztartásban vagy egy lakásban él –, aki e feladatából eredő kötelességét súlyosan megszegi, és ezzel a kiskorú testi, értelmi, erkölcsi vagy érzelmi fejlődését veszélyezteti, bűntett miatt

 egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Mennyit ér mindez?

A lap megkérdezte az alkotmányjogásztól, milyen mértékű büntetés szabható ki, ha a bíróság egynél több bűncselekményben mondja ki bűnösnek a vádlottat. Természetesen mindezt általánosságban kérdezte meg a Magyar Nemzet, hiszen Lakatos Márk ügyében jelenleg még csak nyomozás zajlik, még gyanúsításig sem jutott el a történet, nemhogy vádig vagy jogerős ítéletig. Az ártatlanság vélelme mindenkit megillet, így Lakatos Márkot is.

Ifjabb Lomnici Zoltán tájékoztatása szerint 

bűnhalmazat esetén egy büntetést kell kiszabni, amelynek mértékét a megállapított büntetési nemek, illetve büntetési tételek közül a legsúlyosabbnak az alapulvételével kell kiszabni.

 Ha a bűnhalmazatban lévő bűncselekmények közül legalább kettő határozott ideig tartó szabadságvesztéssel büntetendő, a büntetési tétel felső határa a legmagasabb büntetési tétel felével emelkedik, ám nem érheti el az egyes bűncselekményekre megállapított büntetési tételek felső határának együttes tartamát.

Ifjabb Lomnici Zoltán hangsúlyozta: ha például a fent említett mindhárom bűncselekmény elkövetését megállapítaná a bíróság egyazon eljárásban, akkor – a halmazati büntetés mértékét, illetve a középmértéket figyelembe véve – akár tíz év letöltendő szabadságvesztésre is számíthatna a terhelt.

A teljes cikket a Magyar Nemzet Online-on olvashatják. 

 

18

Figyelem! Ez a tartalom olyan elemeket tartalmazhat, amelyek a hatályos jogszabályok kategóriái szerint kiskorúakra károsak lehetnek.

  • Ha ön elmúlt 18 éves, az "Elmúltam 18 éves" gombra kattinthat, és a tartalom az ön számára elérhető lesz.
  • Ha ön nem múlt el 18 éves, kattintson a "Nem vagyok még 18 éves" gombra, így ez a tartalom az ön számára nem lesz elérhető.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szíriai bevándorlók tüntetett Hollandiában a kormány ellen

Szíriai bevándorlók tüntetett Hollandiában a kormány ellen

Több száz szíriai tüntetett vasárnap Hágában amiatt, hogy a holland kormány meg akarja fontolni Szíria egyes térségeinek biztonságossá nyilvánítását, és hogy a biztonságossá nyilvánított országrészekbe visszaküldenék az onnan érkezőket - jelentette az NlTimes című holland hírportál.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Menczer Tamás: a bevándorlásra kizárólag a magyar modell a jó válasz

Menczer Tamás: a bevándorlásra kizárólag a magyar modell a jó válasz

Afrika lakossága az óvatos(!) becslések szerint a következő 20 évben 750 millió fővel fog nőni, és eléri a 2,2 milliárdot! Mi, az Európai Unióban vagyunk szűk 500 millióan. Ha az afrikai tömegnek csak egy kis része elindul Európa felé, nekünk harangoztak – közölte a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója vasárnap Facebook-bejegyzésében.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!