2024. 09. 24. Kedd Gellért, Mercédesz napja
Jelenleg a TV-ben:

A Sajdik

Következik:

Híradó 12:00

Belföld

Mutatjuk, milyen veszélyeket hagy hátra az elvonuló árvíz

A víz által sodort hordalékok, ürülék, állati tetemek miatt az árvíz minden egyes köbcentiméterben milliós nagyságrendben nyüzsögnek a kórokozók. Éppen ezért, azokat a területeket ahonnan már elvonult a víz, fertőtleníteni kell.

  • Mutatjuk, milyen veszélyeket hagy hátra az elvonuló árvíz

A víz elvonulása után rengeteg kórokozó marad hátra. Ezek elszaporodva súlyos megbetegedéseket okozhatnak. Vagyis az árvizet szennyezett vízként kell kezelni, és ennélfogva fertőzésveszélyesnek mindent, amivel az áradás során érkezett víz érintkezett.

Árvíz után leggyakoribbak a fekáliás coliform, Clostridium perfringens és szalmonella okozta fertőzések, amelyek különösen csecsemőknél és időseknél okozhatnak életveszélyes állapotot.

Ezek a kórokozók könnyen bevihetők a lakásba a kézen, a ruházaton, vagy akár a cipők talpán is, így az árvíz által érintett felületek, tárgyak fertőtlenítése alapvető fontosságú a fertőzések megelőzése érdekében - mondta Bánhegyi Péter, a Caola Zrt. kutatás-fejlesztési vezetője.

Mivel fertőtlenítsünk?

Az aktív oxigén alapú hipokloritos fertőtlenítőszerek (környezetre ártalmatlan anyagokká bomlik le) a leghatékonyabbak az árvíz után megtelepedett kórokozók elpusztításában. Különösen az olyan felületeket kell fertőtleníteni, amik érintkezésbe kerülhetnek az emberi szervezettel, tehát a padlókat, falakat és bútorokat. A szaniterek, konyhai felületek és háztartási eszközök alapos tisztítása is nélkülözhetetlen a biztonságos lakókörnyezet megteremtéséhez. Az országos tisztifőorvos, Müller Cecília szerint is hypóval érdemes tisztítani azokat a helyiségeket, ahova betört a víz.

A teljes cikket a Metropol.hu-n olvashatják. 

Fotó: Facebook

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Így tömte tele a haverok zsebét közpénzzel Magyar Péter

Így tömte tele a haverok zsebét közpénzzel Magyar Péter

A korrupció, az uram-bátyám szemlélet ellen szavakban harcosan fellépő Magyar Péter, a közelmúltban a Diákhitel Központ élén sorra kötött olyan megbízási szerződéseket baráti cégekkel, amelyek indokoltsága erősen megkérdőjelezhető, ráadásul jelentős kiadásokkal terhelte az állami intézményt.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!