2024. 10. 04. Péntek Ferenc napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:10

Belföld

Mutatjuk az ősz slágerbetegségeit

Az iskolai, óvodai hiányzások megszaporodnak, a csoportszobák, osztályok létszáma megcsappant a szeptemberi iskolakezdés utáni hetekben. Korán jött a betegségszezon.

  • Mutatjuk az ősz slágerbetegségeit

Évek óta nem tapasztaltunk ilyet, hogy már a nyári időszakban megemelkedett a felső légúti problémákkal orvoshoz fordulók száma. Sokan panaszkodtak elhúzódó köhögéstől, ami az őszi időszakban is folytatódott – jelentette ki ifjabb Bense Tamás háziorvos, akivel a KEMMA.hu összegyűjtötte, mik az ősz slágerbetegségei jelenleg.

Mikor kell antibiotikum?

Messze a leggyakoribbak az olyan felső légúti fertőzések, mint a nátha vagy a torokgyulladás, és az alsó légúti fertőzések: a hörghurut és a tüdőgyulladás. Ezekről azt kell tudni, hogy a döntő többségüket vírusfertőzés okozza, így nem igényelnek antibiotikumos kezelést. Különösen igaz ez a 6 év alattiak betegségeire – szögezte le ifjabb Bense Tamás.

Hozzátette, hogy a szülőkben is tudatosítani kell, hogy egy sima vírusos nátha sem gyógyul egy nap alatt, a gyógyulási idő valójában 7-10 nap szokott lenni. Tehát attól, hogy valaki több mint egy hete köhög, még nem kell neki automatikusan antibiotikum.

Előfordul, hogy ezek az ártatlan vírusfertőzések szövődménnyel társulnak, például a középfülgyulladással, amikor már kell az antibiotikum

– tudtuk meg.

A szülőket sokszor az is meglepi, hogy a torokgyulladások 90 százalékánál sem kell antibiotikum. Az ilyen torokgyulladás, a tüszős mandulagyulladás, amit a Streptococcus baktérium okoz. Ezt ma már hamar ki lehet szűrni az orvosi rendelőkben is: ha a klinikai kép nem egyértelmű, egy egyszerű gyorsteszttel kimutatható a Streptococcus jelenléte. 

Covid van, és a szamárköhögés is belépett a körbe

A légúti betegségek egy részét koronavírusok okozzák. Ezek között ott a Covid-19 is. Ám a háziorvos kiemelte: jelenleg már nincs külön kezelési protokoll a Covid-okozta fertőzésre, azt a többi vírusfertőzéshez hasonlóan, tünetileg kezelik. Dr. Bense Tamás elmondta azt is, hogy most a klasszikus influenzás megbetegedések még nem nagyon fordultak elő, az influenzaszezon még nem robbant be.

A teljes cikket a KEMMA.hu oldalon olvashatják. 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Izrael részéről ekkor lesz Libanonnal „lerendezve a számla” + videó

Izrael részéről ekkor lesz Libanonnal „lerendezve a számla” + videó

Folytatta Bejrút bombázását Izrael, tízezrével menekülnek az emberek Libanonból, hamarosan megindulhat az offenzíva. Vendégünk volt N. Rózsa Erzsébet, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa, majd kapcsoltuk Robert C. Castelt, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadóját.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!