2024. 05. 21. Kedd Konstantin napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Láncreakció 04:40

Belföld

Műsorváltozás a HírTV-ben az ünnepi hétvégén

A szovjet elnyomással szemben fellázadó magyar szabadságharc világtörténeti jelentőségét ma már világszerte elismerik. A HírTV is minden évben ennek szellemében hajt fejet a harcok és a megtorlások áldozatai előtt. A csatornán már szombaton elkezdődik az ’56-os hősökre emlékezés. 9.00 órától egészen estig 1956 őszének nehezen feledhetők eseményeiről beszélgetünk majd. Azok történeteit idézünk fel, akiket megkínoztak, akikben soha el nem múló sebeket ejtettek. Felidézzük az eseményeket, összefüggéseket. Arra törekszünk, hogy ez az ünnep a rangjának méltó helyre kerüljön az emberek, az itthon és külföldön élő magyarság tudatában és a nemzetközi megítélés szintjén is.

  • Műsorváltozás a HírTV-ben az ünnepi hétvégén

2022 OKTÓBER 22-ÉN SZOMBATON 9 ÓRÁTÓL INDUL A HÍRTV RENDKÍVÜLI ÉLŐ MŰSORFOLYAMA.

 A programot a Háború Ukrajnából és a Mozaik ismert arcai: Gyürky Enikő és Szani Roland vezeti majd. Az egész adás alatt megtisztel minket Csatári Bence történész, és Juhász Árpád geológus, aki személyes történeteket mesél arról, hogyan élte meg az 1956-os forradalmat.

Itt lesz Prof dr. Felkai Péter, akinek az édesapja, dr. Felkai Tamás a forradalom idején a légoltalmi pincerendszerben beindította a pincekórházat.

Itt lesz Zétényi Zsolt jogász, aki 23 sértett jogi képviseletét látta el a mosonmagyaróvári sortűzperben.

Saját 56-os emlékeiről mesél Bodrogi Gyula, akit akkor főiskolásként nem csak a forradalom, hanem a szerelem szele is megcsapott.

Megemlékezünk Wittner Máriáról, és arról beszélünk majd, hogy hogyan emlékeztethetjük a mai fiatalokat 1956-ra.

 

11.30-kor megszakítjuk az ünnepi műsort. ’Mit miért tesz a Kormány’ címmel ugyanis Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter válaszol a sajtó kérdéseire. Várható téma az új európai energiahelyzet lesz: a pénteken hajnalban zárult csak le az EU-csúcs. Az időzítésből arra lehet következtetni, hogy vélhetően Orbán Viktor csütörtöki és pénteki tárgyalásairól lesz majd szó. Szinte biztos, hogy az energiaválság elleni lépésekről is szó lesz, ugyanis a héten e tekintetben is történtek fejlemények. A Kormányinfót a HírTV szokás szerint végig élőben közvetíti.

 

13.00 óra után folytatódik a tematikus nap. 

Szó lesz az 1956-os melbourne-i vérfürdőről, ami a vízilabda történetének leghíresebb összecsapása. Itt lesz Kiss Gergely olimpiai bajnok vízilabdázó

Beszélünk a taxisblokádról, és véres 2006-os eseményekről is. Kollégáink, történészek értékelik a forradalom ötvenedik évfordulóját, felidézzük a Balsai-jelentést, amely alapján azóta már tudjuk: terrorcselekmények történtek 2006. október 23-án Budapest belvárosában. Amikor a rendőrök "legfelsőbb politikai utasításra", vagyis Gyurcsány Ferenc parancsára cselekedtek.

Itt lesz Császár Attila riporter, Fritz Tamás politológus és Máthé Áron történész.

 

És érkezik hozzánk Mihályi Gábor, a Magyar állami Népi Együttes művészeti vezetője, és Kovács Ákos Kossuth díjas zenész, akikkel a művészet és 1956 kapcsolatáról fogunk beszélni.

 

14.00 körül kapcsolunk az 1956-os Műegyetemi emlékműhöz, ahol koszorúzás kezdődik.

15.00-tól élőben közvetítjük a műegyetemi ünnepséget, ahol beszédet mond: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

16.00 órától a HírTV nézői kameráink segítségével végig követhetik a hagyományos fáklyás felvonulást (A menet útvonala: Műegyetem – Szent Gellért tér – Szent Gellért rakpart – Várkert rakpart – Casino – Ybl Miklós tér – Clark Ádám tér – Fő utca – Jégverem utca – Bem rakpart – Bem tér)

A 17.00 órától a Bem téri ünnepségről számolunk már be, ahol beszédet mond: Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár.

19.10-kor kezdődik a Tanú című magyar filmszatíra amely a személyi kultusz időszakát, Rákosi-korszak túlkapásait figurázta ki. Dániel Zoltán figurája, akire Pelikánnak vallomást kell tennie, egyértelmű utalás a koncepciós perben halálra ítélt Rajk Lászlóra.

 

21.10-től sugározza a csatorna az ’Elkutattuk’ című dokumentumfilmet, a közelmúlt talán legérdekesebb politikai ügye. Hann Endre beperelte Kálomista Gábort az Elk*rtuk miatt. Hann azt sérelmezte, hogy a tavaly októberben bemutatott filmbe őt magát is beleírták Endreként, aki egy közvélemény-kutató intézet igazgatójaként manipulálja a közvéleményt hamis adatokkal.

A beperelt producer azonban filmes stábbal érkezett a bíróságra. Dokumentumfilmet forgatott a tárgyalássorozatról, és ettől az sem tántorította el, hogy a bírónő egyenesen megtiltotta a felvételek elkészítését.

 

2022. OKTÓBER 23. (VASÁRNAP)

9.00-tól közvetítjük a Parlament elől, a Kossuth térről az ünnepélyes zászlófelvonást

10.30-tól A HírTV élőben közvetíti Zalaegerszegről a Mindszentyneum átadóünnepségét. Az egykori esztergomi érsek életét bemutató Mindszenty József Látogatóközpont új épületének átadásán szólal fel a kormányfő. Orbán Viktor miniszterelnök beszédét is a HírTV-n követhetik a nézők.

Az épület Mindszenty József élete mellett a kommunista diktatúra egyházüldözése áldozatainak is emléket állít, a látogatókat pedig csaknem 1200 négyzetméteren várják a kiállítások. Mindszenty fontos szerepet játszott Zalaegerszeg életében, hiszen 1917-ben érkezett a zalai megyeszékhelyre hitoktatónak. Később, 1919-ben átvette a plébánia vezetését, és huszonöt éven át a város apátplébánosaként tevékenykedett.

 

Nap közben folyamatosan beszámolunk az ünnephez kapcsolódó programokról

A Terror Háza Múzeumban a Hősök falánál falánál egész napos protokollmentes gyertyagyújtás,

a 301-es parcellában pedig egész napos szintén nem formális megemlékezés lesz.

 

 

HírTV

„Térjünk a lényegre”

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Orbán Viktor: ébredj, Európa! + videó

Orbán Viktor: ébredj, Európa! + videó

,,Fontos, hogy az európai emberek minden országban, így Magyarországon is világosan és egyértelműen nemet mondjanak a háborúra" - mondta Orbán Viktor országjárásának kecskeméti állomásán.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!