2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Munkaidőben is mehetnek a nők rákszűrésre

Szűrőprogramokat indít tavasztól az Emberi Erőforrások Minisztériuma a mellrák megelőzése érdekében – jelentette be az egészségügyi államtitkár a rákellenes küzdelem világnapján. Hatszázezer behívót postáznak majd, a hátrányos helyzetű térségekbe szűrőkamion megy, és meghosszabbítják a szűrőállomások nyitvatartási idejét is. A Fidesz női tagozata pedig jogszabályban rögzítené, hogy a veszélyeztetett korosztályba tartozó nők munkaidőben is részt vehessenek a szervezett rákszűréseken.

Kinga két kisgyermek édesanyja. Ikrei félévesek voltak, amikor kiderült, mellrákja van. „Most már mindenképpen túl vagyok a nehezén, mert túl vagyok a kemoterápián és a sugárkezelésen. Most öt évig tartó hormonterápián veszek részt, mert a daganatom hormonérzékeny volt” – mondta Albert Kinga.

Kinga mindennap úszik és fut, nyáron futóversenyen is szeretne indulni. Egészséges életmóddal és sporttal jelentősen csökkenthető a betegség kialakulásának kockázata a szakember szerint is. Az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója rávilágított, hogy mozgással, célzott fizikai igénybevétellel megelőzhető a rák kialakulása. Kásler Miklós hozzátette: figyelni kell a testsúlyra, mivel a túlsúly növeli a rák kialakulásának kockázatát, valamint el kell kerülni a dohányzást és a túlzott mértékű alkoholfogyasztást.

„Ha kell, agresszív kampánnyal, ha kell, ajtóról ajtóra járva el fogjuk vinni a lányainkat asszonyainkat szűrésre” – mondta Szócska Miklós. Az országban évente 75 ezer új megbetegedést diagnosztizálnak, a legtöbb tüdő-, illetve mellrák. Ezért annak megelőzése a legfontosabb az egészségügyi államtitkár szerint. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma tavasszal szűrő kampányba kezd, a hátrányos helyzetű térségekbe szűrőkamion megy majd, és meghosszabbítják a szűrőállomások nyitvatartási idejét is. „Április 10-étől a nemzeti rákellenes naptól indul a szűrési akció, amelynek keretében növelni szeretnénk a mammográfiai szűrések részvételi arányát. Év végéig 600 ezer behívót fogunk kiküldeni az érintett korosztálynak” – tette hozzá Szócska Miklós.


A Fidesz női tagozata jogszabályban rögzítené, hogy a veszélyeztetett korosztályba tartozó 45 és 65 év közötti nők munkaidőben is részt vehessenek a rákszűréseken. „Fejezzük ki jobban a nőknek és az édesanyáknak a megbecsülését – mégpedig azáltal, hogy a szervezett szűréseknek az időtartamát emeljük be a munkavégzés ideje alóli mentességi okok közé, vagyis hogy lehetőséget biztosítsunk arra, hogy az édesanyák munkaidőben, ezen a szervezett szűrésen részt tudjanak venni” – hangsúlyozta Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz női tagozatának elnöke.

Az egészségügyi államtitkár szerint az onkológiai ellátóhelyek fejlesztése is folytatódik a jövőben, a finanszírozást 325 millió forinttal emelik idén, külön tumordiagnosztikára pedig 800 millió forint jut.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!