2023. 12. 11. Hétfő Árpád napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Híradó 17:00

Belföld

Munkahelyteremtésre nemet, szerelemparkra igent mondtak az Ökotársnál

Munkahelyteremtésre nem, szerelemparkra viszont jutott pénz a 12 millió eurós Norvég Alapból – ezt a Hír TV Célpont című műsora derítette ki. A pályázatokat elbíráló Ökotárs Alapítvány igazgatója szerint igazságosan osztották el a pénzt, a nyertes alapítványok pedig nem tudnak zsebre dolgozni. A Kehi ennek ellenére 63 pályázatból 61-ben talált szabálytalanságot.

„Heves megyében nagyon sok kis faluban probléma az, hogy nem tudnak bejárni a közeli városokba dolgozni, és ezért is és a szakképzettség hiánya miatt is nagyon sok település leszakad, mert nem tudnak hova járni, dolgozni az emberek” – mondta Somogyi Mónika. A munkanélküliség problémáját akarta megoldani az Egri Norma Közhasznú Alapítvány Eger térségében. A pályázat lényege az volt, hogy az apróbb falvakban élő munkanélküli embereket kiképzik és munkába állítják őket egy erdészeti cégnél. Munkahelyteremtésre azonban nem jutott pénz a norvég alapból. „Olyan indokokkal, hogy nem találják benne a motivációt vagy a megfelelő civilséget” – tette hozzá Somogyi Mónika, az Egri Norma Közhasznú Alapítvány munkatársa.


„Az én nagy álmom volt az, hogy a sziget közepére egy kisebb pavilon kerüljön olyan céllal, hogy valamikor itt majd esetleg esküvőt köthetnek” – mondta Csóka Sándorné, a Szúcs Községért Egyesület elnöke. A Heves megyei Szúcsben szerelempark épül a település közepén. A falu közösség- és szervezetfejlesztés témakörben pályázott és nyert: hárommillió forintnak megfelelő eurót kapott a pénzt osztó Ökotárstól. A településen úgy épült szerelempark, hogy közben nincs bolt, sok házba pedig még a vezetékes vizet sem vezették még be. „Hát, ha szétnéznek, ez egy valóságos nyomornegyed. A településen nincsen bolt, az utat öt éve csinálták, munkalehetőséget nagyon sok romának nem adnak” – mondta Elek Sándor, a Szúcsi Nemzetiségi Önkormányzat képviselője.

Tizenkétmilliárd euró. A pénzből egyebek közt emberi jogok és demokrácia, ifjúsági ügyek, jóléti szolgáltatások témakörben lehet pályázni tavaly óta. „A szerelempark, az egy jelkép csak. Jelképe egy több mint egyéves folyamatnak, amely alapvetően az adott településen dolgozó civil szervezetek, az önkormányzat és a közösségek összefogását hivatott erősíteni. Közösség- és szervezetfejlesztés témakörben nyertek” – mondta Móra Veronika. Az Ökotárs Alapítvány igazgatója szerint a nyertes szervezetek jogosan kaptak pénzt, zsebre dolgozni viszont állítása szerint lehetetlen. „Négyhavonta kell a támogatottaknak beszámolót benyújtani, mind tartalmi, mind pénzügyi jelentést. Ezenfelül helyszíni látogatásokkal és folyamatos kapcsolattartással is meggyőződünk arról, hogy az adott projekt jó irányba halad” – tette hozzá Móra Veronika.


A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal azonban 63 pályázatból 61-ben talált szabálytalanságot. „Magánbevásárlásokat finanszíroztak a Norvég Alap terhére. Való igaz, hogy garnélarák, fogkrém, de akár kuszkusz és egyéb magánfelhasználást szolgáló eszközök is beszerzésre kerültek a norvég pénzekből” – közölte Bőcz Sándor a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal kabinetfőnöke.

De jutott pénz térdzoknira és falinaptárra is, mint ahogy norvég pénzből szerveztek kormányellenes tüntetést és homoszexuális-felvonulást is.

Győzhet az igazság

Lezárta és nyilvánosságra hozta a Norvég Alap által biztosított pénzek egy része szétosztásának vizsgálati eredményét a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi). Magyar Nemzet vezércikk.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!