2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Belföld

Müller Cecília: Elkezdődött az egyeztetés a nemzeti oltóanyaggyárról

Az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján többek között szó volt egy nemzeti oltóanyaggyár létrehozásáról.

  • Müller Cecília: Elkezdődött az egyeztetés a nemzeti oltóanyaggyárról

Müller Cecília közölte, a mai napon 3178 igazolt fertőzöttet tartanak számon, sajnos az elhunytak száma közel állandó számot mutat, napról napra 10 körül van. Az elmúlt 24 órában 9 fő hunyt el, számuk a járvány kezdetek óta 392. A gyógyultak száma szépen gyarapodik, 865 fő. A mintavételek száma is jelentősen emelkedett, eddig 99058 darab tesztet végeztek.

Örvendetes tény, hogy már a 4. napja csökkenőben van új igazolt fertőzöttek száma.

Nemzeti oltóanyaggyár létesítése a cél

Az országos tisztifőorvos egy örömhírrel is szolgált. A mai napon Kásler Miklóssal, az emberi erőforrások miniszterével és Szilvási Zoltánnal, a Debreceni Egyetem rektorával egyeztetett egy együttműködésről a Debreceni Egyetem és a Népegészségügyi Központ között, melynek célja egy 2018 óta asztalon lévő terv megvalósítása. Céljuk egy nemzeti oltóanyaggyár létrehozása, mely teljes függetlenséget eredményezne a piaci viszonyoktól.

A kötelező és önkéntes védőoltásokat egyaránt érintheti, a cél a függetlenség megvalósítása és a folyamatos, biztonságos oltóanyag ellátás.

Müller Cecília bejelentette, a mai naptól a gyógyszertárakban engedélyezetté vált az ffp1-2-3 maszkok árusítása egy kormányrendeletnek köszönhetően.

Budapesten és Pest megyében a korlátozások fennmaradnak amíg a halálozások számát nem sikerül csökkenteni.

Néhány szóban a vendéglátásról is beszélt a mai sajtótájékoztatón. Müller Cecília kiemelten felhívta a figyelmet, hogy a meleg vizet jó ideje nem használó egységek esetén fertőtleníteni kell a rendszert, forróvízzel, a rég nem használt egységekben tisztítószerekkel is, a vízcsövekben esetlegesen megtelepedő legionella baktériumok miatt.

A szabadban, teraszokon továbbra is fokozottan figyelni kell az alapvető szabályokra, amelyek folyamatosan érvényesek a járvány ideje alatt. Csoportos rendezvények továbbra sem tarthatók. A gyakran használatos helységeket, például mosdókat és eszközöket gyakran kell fertőtleníteni.

Felelős készletgazdálkodásra kell áttérni

Lakatos Tibor, az ügyeleti központ vezetője kijelentette, hogy az operatív törzs által jóváhagyott terveknek megfelelően ismét védőeszközökhöz jutottak az alapellátásban résztvevők és az egészségügyi dolgozók. Át kell térni a felelős készletgazdálkodásra, melyeket a kórházparancsnokok és intézményparancsnokok felügyelnek majd az intézményekben.

A határokon megnyugtató a helyzet annak ellenére, hogy néhány korlátozás megszűnt. Egyre nagyobb mértékben nyílik meg a határ munkavállalók és diákok számára. Az osztrák-magyar határon naponta közel 13.000 embert léptetnek be, az elmúlt 24 órában sem találtak fertőzés gyanús személyt.

Kapcsolódó anyagok:

Vakcinaközpont épül Debrecenben

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Így riogat Pikó András + videó

Így riogat Pikó András + videó

A VIII. kerületi baloldali polgármester valótlanságokat állít az Nemzeti Közszolgálati Egyetem fejlesztésével kapcsolatban - mondta a Fidesz frakcióvezetője. Kocsis Máté kiemelte: Pikó András a 2019-es kampányát is hazugságokra alapozta, ezt ismételné meg idén is.
Emlékük legyen áldott + videó

Emlékük legyen áldott + videó

A Parlamentben is megemlékeztek a holokauszt magyarországi áldozatairól. 1944-ben ezen a napon, április 16.-án kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása. A Mazsihisz elnöke emlékeztetett, a zsidókat ma Izraelben érő véres támadások után ismét magasra csapott az antiszemitizmus lángja a világban.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!