2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Budapest retró 2.

Következik:

Európai Híradó 04:00

MSZP: Orbán kettős politikát űz kvótaügyben

2017. június 13., kedd 22:26, frissítve: szerda 12:06

A menekültkvóta miatt is uniós eljárás indul Magyarország ellen. A kormány brüsszeli zsarolást, az MSZP orbáni hazugságot emleget.

Megunta az üzengetést és a fenyegetőzést az Európai Bizottság, és jogi útra terelte a vitát a menekültek áthelyezéséről. 2015 szeptemberében döntöttek úgy az Európai Unió belügyminiszterei, hogy elosztják a tagállamok között az Olaszországban és Görögországban összegyűlt menekültek egy részét. Magyarország hiába tiltakozott, a többségi döntés az Orbán-kormányra is kötelező lett volna. Magyarországra 1294 személy jutott volna, akiket nem kellett volna automatikusan befogadni. A magyar hatóságok feladata az lett volna, hogy ennek az 1294 migránsnak elbírálják a kérelmét, és megállapítsák, hogy valóban menekültek-e vagy gazdasági bevándorlók.


„Csehország, Lengyelország és Magyarország nem tette meg a szükséges lépéseket, ezért a bizottság úgy döntött, hogy kötelezettségszegési eljárást indít ezen három tagállammal szemben. Méltányosnak kell lennünk azon tagállamokkal kapcsolatban, amelyek teljesítik a kötelezettségeiket. Őszintén remélem, hogy ezek a tagállamok átgondolják álláspontjukat, és tisztességes hozzájárulást tanúsítanak” – mondta az unió migrációs biztosa, Dimitrisz Avramopulosz. 

Hivatalosan még be sem jelentették az újabb kötelezettségszegési eljárást, amikor a külügyminiszter már keményen ostorozta a magyar parlamentben az Európai Bizottságot. Szijjártó Péter azt mondta, „csak mi, magyarok dönthetjük el, kiket engedünk be Magyarországra. Éppen ezért nem engedünk a hatáskörein jóval túlterjeszkedő Európai Bizottság zsarolásának, és nem fogjuk megengedni, hogy bárki illegálisan Magyarország területére lépjen”.

A szocialisták frakcióvezető-helyettese arról beszélt, hogy szerinte az Orbán-kormány kettős politikát űz a kvótaügyben. Hazai pályán a miniszterelnök nemzeti konzultációkat és népszavazást kezdeményez a bevándorlásról, míg az európai színtéren beadja a derekát. Harangozó Tamás felidézte, hogy Orbán Viktor tavaly februárban aláírt egy menekültek áthelyezéséről szóló uniós határozatot. 

„A magyar miniszterelnök írta alá ezt az egyezményt, nem a magyar ellenzék. Ez van, ha Orbán Viktor összevissza hazudik, amerre jár, mikor éppen kinek mit kell mondania. Előbb-utóbb lebukik, ez most egy ilyen minősített eset” – mondta a szocialista politikus. 

A negyedik visegrádi országot, Szlovákiát Brüsszelben megdicsérték. Pozsony úgy vállalta a rá eső menekültek áthelyezését, hogy közben Magyarországgal közösen megtámadta a kvótáról szóló döntést az Európai Unió Bíróságán. A pernek nincs halasztó hatálya, az áthelyezéseket ezért végre kellett volna hajtani.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!