2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

CPAC Magyarország 2024 07:30

Belföld

Mráz Ágoston Sámuel: Világbotrány az Európai Parlament korrupciós ügye

Az Európai Parlament az egész európai nyilvánosság előtt elveszítette a megbecsülését a dagadó korrupciós botrány miatt - mondta Mráz Ágoston Sámuel a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

  • Mráz Ágoston Sámuel: Világbotrány az Európai Parlament korrupciós ügye

A Nézőpont Intézet vezérigazgatója szerint a helyzet abszurd: Magyarországot az a görög politikus ítélte el a korrupciós vádak és a demokrácia hiánya miatt, aki egyébként Katar demokráciáját és a munkavállalói jogok ottani védelmét méltatta.

Tovább dagad a botrány 

Már hatvan politikus érintett az Európai Parlament Katarhoz és Marokkóhoz köthető korrupciós ügyében. A botrány főszereplői baloldali politikusok, köztük a Parlament szocialista alelnöke, Eva Kaili. A görög politikus a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségében Dobrev Klára politikai szövetségese.

Eva Kaili és Gyurcsányné egyaránt megszavazta a Magyarországot a korrupció ügyében elítélő határozatot.

A szocialistákon kívül az Európai Néppárt is érintett több képviselője révén. A politikusok mellett olyan bevándorláspárti civil szervezetek vezetői is a belga rendőrség látókörébe kerültek, akik a Soros-hálózat pénzéből működnek. Katar a futball világbajnokság kapcsán, míg Marokkó Nyugat-Szahara megszállása és annektálása ügyében gyakorolt befolyást az európai politikusokra.

Katar: az uniós intézkedések veszélyeztetik a kapcsolatokat

A feltételezések szerint Katart érintő korrupciós botrány miatt hozott európai uniós intézkedések veszélyeztetik Doha és az EU kapcsolatát és az energiabiztonságot is - jelentette ki vasárnap egy katari diplomata.

Az Európai Parlament csütörtökön javasolta a Katarral kapcsolatos jogalkotási munkák felfüggesztését és az ország érdekképviseleteinek kitiltását az uniós intézményből.

Katar aláhúzta: az efféle diszkriminatív lépések hátrányosan hatnak a regionális és a globális biztonsági együttműködésre, illetve a globális energiabiztonságot célzó tárgyalásokra.

"Határozottan elutasítjuk a kormányunkat bármiféle helytelen viselkedéssel összefüggésbe hozó állításokat" - szögezte le közleményében egy katari diplomata. "Nem Katar volt az egyetlen, amelyet a nyomozás megnevezett, mégis országunk volt az, amelyet egyoldalúan bíráltak és támadtak" - tette hozzá.

A belga ügyészség korábban elmondta, hogy több mint egy éve vizsgálják az Európai Parlamentben zajló korrupciót. A nyomozás keretében többeket őrizetbe vettek az elmúlt napokban, köztük az EP azóta leváltott alelnökét, Eva Kaili görög szocialista EP-képviselőt is.

A katari diplomata csalódottságának adott hangot, hogy a belga kormány ezalatt meg sem próbált kapcsolatba lépni a katari vezetéssel a tények feltárása érdekében.

A közlemény egyúttal hangsúlyozta: Doha és Brüsszel együttműködött a koronavírus-világjárvány idején, és Katar jelentős mennyiségű cseppfolyósított földgázt exportál Belgiumba is. Katar a világ egyik legjelentősebb földgáztartalékával rendelkezik.

HírTV - MTI

Borítókép: Getty Images

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!