2024. 10. 24. Csütörtök Salamon napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Belföld

Montenegró érzi Magyarország támogatását

Akármi is történik a világpolitikában, Magyarország és Montenegró számíthat egymásra, pozitívan tekint egymásra, nincs köztük semmilyen politikai vagy gazdasági konfliktus - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten, a Montenegró miniszterelnökével, Milojko Spajiccsal folytatott tárgyalást követően adott sajtónyilatkozatában.

  • Montenegró érzi Magyarország támogatását

A magyar kormányfő a jelenleg legfontosabb nemzetközi kérdésként az EU bővítését jelölte meg.

Elmondta: az EU versenyképessége romlik, világgazdasági súlya csökken. A magyar válasz erre az, hogy szükség van frissességre és új lendületre, új erőforrásokat kell bevonni az európai gazdaságba, ennek legkézenfekvőbb módja pedig a nyugat-balkáni országok felvétele.

Nagyon sok fejezetet kellett volna már lezárni a tárgyalások során eddig is, de az EU a nyugat-balkáni országokkal való bővítést elhanyagolta, ezért a folyamat lelassult, majd megállt - emlékeztetett, hozzátéve:

a magyar EU-elnökség azt vállalta, hogy ezen az "áldatlan állapoton" változtatni fog.

A kétoldalú együttműködést méltatva kiemelte, hogy a magyar-montenegrói kereskedelem szinte minden évben rekordot dönt, a magyar cégek pedig nagy súllyal vannak jelen már most is a montenegrói gazdaságban.

Milojko Spajic: 2028-ban Montenegró lehet az Európai Unió első újonnan felvett tagja

"Valós lehetőségként beszélhetünk róla, hogy 2026 végére Montenegró felkészül a belépésre az Európai Unióba (EU), 2028-ban pedig az EU első újonnan felvett tagja lehet" - mondta a montenegrói miniszterelnök az Orbán Viktor kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten, a Karmelita kolostorban.

Milojko Spajic az első hivatalos magyarországi munkalátogatása alkalmából szervezett találkozó után hangsúlyozta: az elmúlt időszakban Montenegró érte el a legjobb eredményt az európai integrációs folyamatban.

"Magyarország megkerülhetetlen partnerünk volt ebben"

- tette hozzá, megjegyezve: a kezdetektől érzik Magyarország támogatását. A montenegrói miniszterelnök köszönetet mondott Orbán Viktornak, amiért ismét megerősítette, hogy Magyarország az év végéig négy tárgyalási fejezet lezárásában is segíteni fogja Montenegrót.

Fotó: Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Milojko Spajic montenegrói kormányfő (b) sajtónyilatkozatot tesz a tárgyalásukat követően a Karmelita kolostorban 2024. október 24-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!