2024. 05. 20. Hétfő Bernát, Felícia napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Napi aktuális 05:00

Belföld

Molnár Ambrus: Ha a politikus nem keresztyén, akkor a politika valami más igazságot fog képviselni

Az egyház elsődleges feladata Isten igazságának hirdetése, a megtérésre hívás. Ha ezt nem tesszük meg, más nem fogja helyettünk elvégezni a munkát, figyelmeztet Molnár Ambrus. A református lelkész arra figyelmeztet, ha a világnak akarunk megfelelni, az egyház nagyon hamar kiürül és feleslegessé válik. Nagyinterjúnk politika és kereszténység kapcsolatáról, eutanáziáról és emberi méltóságról és a keresztény közösség mai szerepéről.

  • Molnár Ambrus: Ha a politikus nem keresztyén, akkor a politika valami más igazságot fog képviselni

Molnár Ambrus, református lelkész az Axiómának adott interjúban többek között elmondta: "A keresztény ember számára a személyes identitása és az egyházhoz való viszonya összekapcsolódik, ezért, ha az egyházát támadják, akkor egyfajta személyes támadást is megél. Ha ez a támadás egy jogos dologra mutat rá, akkor persze ebből az egyház épülhet. Köszönjük, ha a társadalom fontosnak tartja, hogy az egyházat korrigálja. Ugyanakkor, ha a támadás nem jogos, vagy egy teljesen más értékrend szerint szerveződik, az szintén jót tehet az egyháznak, mert megerősíthet a prófétai küldetésünkben, abban, hogy fontos üzeneteket kell még közvetítenünk a társadalom felé.

Ha az utóbbi időre gondolok, világosan megmutatkozott az, hogy minden egyes eseményt és annak jelentőségét az a kontextus határozza meg, amiben értelmezzük. Egy értelmezési keretben nyernek értelmet az események, ez esetben pedig két értelmezési keret jelenik meg. Az egyik narratíva a politikai elköteleződésből indul ki, ezt a szemüveget feltéve pásztázza a világot, és néz rá a helyzetre. És van egy másik, egy egyházi, teológiai keret, aminek kiindulópontja, hogy van valaki, aki lehet, hogy nem bűnös, akkor sem, ha ezt harsogják róla. Egyik álláspontot sem tudjuk a maga mélységében megismerni. Mindenhol vannak homályossági pontok. Végső soron ez a helyzet egy bizalmi kérdésre egyszerűsödik le: kinek hiszünk?"

Molnár Ambrus az interjúban egy ponton kifejtette: "A közélethez, a politikához való hozzáállásunkat alapvetően nem az aktuális politika, a pillanatnyi politikai berendezkedés határozza meg, hanem maga Isten, aki azt mondja, hogy az ő igazsága objektív igazság, ami azt jelenti, hogy nincsenek olyan terek, amelyekben Isten igazsága nem érvényes:

a vasárnapi istentiszteleten belül is, és azon kívül is az. Ha ezeket komolyan vesszük – azt tehát, hogy a világ Isten dicsőségének a színtere, Isten igazsága pedig objektív igazság – akkor nem tehetjük meg azt, hogy nem képviseljük mindezeket akár a közéletben is. Hogy milyen szinten tesszük ezt, az egy másik kérdés. A keresztényeknek személyesen is szerepet kell vállalniuk a politikai életben, mert ha a politikus nem keresztyén, akkor a politika valami más igazságot fog képviselni. Nincsenek légüres terek vagy szellemi vákuumok, mindent betölt valamilyen igazság, valamilyen világnézet."

teljes cikk az Axióma honlapján olvasható.

Fotó: Axióma

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Bayer Zsolt felhívása + videó

Bayer Zsolt felhívása + videó

A műsorvezető, publicista a HírTV képernyőjén keresztül a Bayer show-ban mondta el, hogy miért lesz fontos a jűlius elsejei Békemenet, hogy miért kell ott lenni és miért kell kiállni Európa mellett. Szerinte meg kell mutatni, hogy mi vagyunk a normalitás, sőt, hogy mi vagyunk az az Európa, amelyet érdemes és lehet szeretni.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Magyar Jelen: Jobbikos káderek segítik Magyar Péter munkáját + videó

Magyar Jelen: Jobbikos káderek segítik Magyar Péter munkáját + videó

Az amerikai nagykövetséggel kapcsolatban álló jobbikos vezérkar beállt Magyar Péter mögé - írja a Magyar Jelen. A lap szerint az amerikai nagykövettel vacsorázó Gyöngyösi Márton a Jobbik teljes infrastruktúráját és használható embereit átirányította a Tisza Párt projektjéhez.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!