2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 07:00

Belföld

Mohácsnál tetőzött a Duna

A Duna felső és középső szakaszán már a takarításra készülnek, a folyó Mohácsnál tetőzött. A helyreállítást a katasztrófavédelem főigazgatója irányítja miniszterelnöki megbízottként.

Tetőzött Mohácsnál a Duna. A folyó vízszintje 965 centiméteren áll, ami elmarad az 1965-ben mért rekord vízállástól.  A Hír TV helyszíni tudósítója elmondta: Mohácson károkat okozott a víz, és megsüllyedt az út is. Szekó József a település polgármestere elmondta: az éjszakai órákban folyamatosan beáramló víz fokozatosan kimosta a talajt az út és járda alól, ettől nemcsak az út, hanem az út mellet lévő házak alapja is megsüllyedt, aminek következtében egy családot ki is kellett költöztetni. A gázellátásából több mint 300 családot kellet kivonni; egy teljes utca ki van zárva az ivóvízellátásból. Veszélybe került a könyék áramellátása is. A megsüllyedt út alatt fut a város szennyvízcsatornája, helyreállítása nem lesz kis feladat a polgármester szerint. A szakemberek jelenleg is dolgoznak a szolgáltatások helyreállításán. A kitelepített emberek ragaszkodtak hozzá, hogy átmenetileg a rokonoknál helyezkedjenek el; a bútorokat, értékeket egy raktárban helyezték el. Szekó Attila hozzátette: ezekben az órákban tetőzik a Duna Mohácsnál, körülbelül 965 cm-es jelenleg a vízállás. A településen inkább a belvízzel küzdenek: a védfal és töltés kellően magas, még másfél méterrel magasabb vízmagasságot is elviselt volna. Mintegy 30 házat kellet homokzsákokkal körbevenni a belvíz elleni védekezés miatt.

Reggel Dunaszekcsőnél 978 cm-t mértek. Itt éjszaka is folytak védekezési munkálatok, a védgátat erősítették, magasították. A település polgármestere még több napos munkára számít a védműveknél. „A tetőzéssel még nem múlt el a veszély, hiszen majdnem minden egyes gátunk előtt több méter magasságú víz van. A gátak és a földtöltések át vannak nedvesedve, átszivárgott a víz, mögöttük hatalmas tócsák, buzgárok keletkeztek, ezeket kell egészen addig szivattyúzni, amíg a folyó el nem éri a 870 cm-es vízszintet” – közölte Faller János, a település polgármestere.

A Duna alsó szakaszán is meghosszabbítaná a veszélyhelyzetet a belügyminiszter. A parlament hétfőn fogadta el, hogy a folyó felső szakaszán július 19-ig tartson a veszélyhelyzet. Pintér Sándor indítványában a meghosszabbítást azzal indokolta, hogy az átázott védművek javítása, és a veszély teljes elhárítása tizenöt napnál hosszabb ideig tart. Veszélyhelyzetben a településeken a katasztrófavédelmi munka irányítását a polgármestertől a katasztrófavédelem területi vezetője által kijelölt megbízott veszi át, korlátozható a járműforgalom, valamint a lakosság közterületi tartózkodása, továbbá szükséges esetben elrendelhető a kitelepítés is. Veszélyhelyzetben emellett ideiglenes polgári védelmi szolgálat rendelhető el.

Hajnalban tetőzött a Duna Baja térségében 987 centiméterrel, ezzel megdőlt az 1965-ben mért legmagasabb vízállás. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője szerint még a Duna magyarországi szakaszán még 707 kilométeren van védekezés, ebből 538 kilométeren van még rendkívüli készültség.

Tolna megyében továbbra is három árvízvédelmi szakaszon rendkívüli készültség van érvényben. Baja után az árhullám felgyorsult, Bátánál a folyó már tegnap tetőzött. A gáton lévők éjszaka is megállás nélkül dolgoztak. A vízszint 40 centiméterrel haladta meg a 2002-es, 741 centis rekordot. Az árteret védő, két és fél kilométer hosszú ideiglenes gát egyébként még hétfőn megcsúszott, de azonnal helyreállították a sérült szakaszt. A vízügyi igazgatóság felhívta a figyelmet arra, hogy a gátszakadások többsége apadáskor fordul elő.

A Pest megyei Kisoroszit a Duna magas vízállása elvágta a külvilágtól. A helyreállítási munkák még több napig is eltarthatnak. A Hír TV helyszíni tudósítója elmondta: a településen arra számítottak, hogy csütörtök délután már meg lehet nyitni a forgalom előtt a 11-es utat, azonban a víz lassabban apad, mint amire számítottak. Ha minden jól megy, csütörtök estére talán feloldják a korlátozást az úton. Türelmetlenek Kisoroszi lakói, mivel már 8 napja el vannak zárva a külvilágtól, sokan nem tudnak dolgozni és iskolába menni, a közlekedést csak révvel lehet megoldani. A településen a útlezárás ellenére stabil az orvosi és az élelmiszerellátás is.

Kisoroszin kívül Pilismarótra és Dömösre továbbra sem lehet bejutni, azonban több útszakasz is felszabadult az árvíz alól. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője elmondta: jelenleg alig több mint 40 útszakaszon van érvényben korlátozás. Abban bíznak, hogy a folyó apadásával párhuzamosan egyre több helyen lehet feloldani a forgalomkorlátozást. Hozzátette: a következő napokban nem kell újabb útlezárásra számítani.

A Duna felső szakaszán már bontják az ideiglenes gátakat, és készülnek a takarításra. Csak Pest megyében négymillió homokzsákból építettek ideiglenes gátakat vagy erősítették meg a meglévő töltéseket, ez nagyjából fele az országosan felhasznált mennyiségnek. A homokot fertőtlenítés után az önkormányzatok hasznosíthatják. A biztosítók az ár levonulása után mérik fel a károkat. A szúnyogirtást a katasztrófavédelemre bízta a kormány.

A szentendrei Ady Endre utcát néhány napja még víz borította. A városban megkezdték a helyreállítást. Takarítják a 11-es utat és a Pap-sziget hídját is mossák. Szentendre két és fél ezer tonna homokot és több mint 105 ezer homokzsákot használt fel. „Hoznak konténereket, hogy ezt a hordalékot, amit a folyó kiszállított itt az utcákra, kertekbe, azt legyen hova elhelyezniük, megkezdődik a homokzsákok elszállítása, illetve már tervezik a Duna levonulta után a szúnyoggyérítést is” – mondta Pintér Ádám, Szentendre Fideszes országgyűlési képviselője. Az elázott homok csak építkezéseken vagy szeméttelepek takarásához használható fel. Ócsai Lajos járványügyi főosztályvezető elmondta: a gátépítéshez használt homokot nem lehet újrahasznosítani, mert olyan fertőzésveszélyeket rejthetnek magukban, amiket előre nem lehet látni. A lakóházakban, üdülőkben okozott károkat csak az ár levonulása után mérik fel a szakértők. A biztosítók az ártérre épített ingatlanok tulajdonosaival ma már nem szerződnek. „A lakásbiztosítások tartalmazzák elemi kárként az árvízkockázatot mindössze néhány ezer olyan biztosítási szerződés létezik a hazai piacon amely ezt nem tartalmazza, és ezek többnyire régi szerződések” – közölte a MABISZ kommunikációs főosztályvezetője. A biztosítókhoz egyelőre csak 300 bejelentés érkezett.

Nem követelt áldozatokat

Az Európán levonuló, történelmi rekordokat megdöntő árvíz Magyarországon nem követelt áldozatokat – ezt emelte ki Giró-Száz András a legfontosabbak között Bakondi Györggyel tartott közös sajtótájékoztatóján. A kormányszóvivő a helyreállítási biztossal az árvízi károk helyreállításának menetéről számolt be. Bakondi György azt mondta: 707 kilométeren van még szükség árvízi védekezésre, és tegnapig több mint 10 millió homokzsákot kellett ehhez felhasználni. Bakondi György a következő időszak legfontosabb feladatai között említette meg, hogy a közutakat fel kell szabadítani és a vízzel elöntött területeket mentesíteni. Az árvízi költségek összesítése a következő napokra várható.

Orbán: kiválóra vizsgáztak a tartalékosok

Kiválóra vizsgázott a Magyar Honvédség önkéntes tartaléka – ezt a miniszterelnök mondta Ócsán, ahol megköszönték a tartalékosok árvízi védekezési munkáját. „Magyarország immár kiáll magáért és polgáraiért, minden erejével igyekszik érvényestíni a magyarok érdekeit és megvédeni az értékeit. Ez azt is jelenti, hogy a honvédség már nem pusztán egy évről évre megjelenő sor a költségvetésben, hanem a nemzet erejének egyik fontos záloga és a nemzeti szuverenitás előfeltétele” – jelentette ki a miniszterelnök. Hozzátette: csak az az ország lehet erős, amelyiknek magabiztos hadserege van. A honvédelmi miniszter is méltatta a tartalékosok munkáját. Hende Csaba arról beszélt, hogy: „Tartalék nélkül nincsen hadsereg, elmondhatjuk, hogy most már van és mostantól mindig lesz a magyar honvédségnek tartalék ereje” – mondta Hende Csaba.

(Korábbi hírekről itt olvashat)

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Gyulán kampányolt Lázár János

Gyulán kampányolt Lázár János

Fogunk még hozni gyárakat Gyulára - mondta az építési és közlekedési miniszter a Békés vármegyei fürdővárosban rendezett utcafórumon pénteken kora este.
Turistákat öltek Afganisztánban

Turistákat öltek Afganisztánban

Fegyveresek agyonlőttek három külföldi turistát és egy afgán állampolgárt az Afganisztán középső részén fekvő Bamiján tartományban pénteken - közölte a tálibok belügyminisztériuma.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Orbán Viktor szólt Fico merénylőjéről + videó

Orbán Viktor szólt Fico merénylőjéről + videó

A miniszterelnök szerint nagy erők állnak a háborúpárti politikusok, a háborúpárti álláspont mögött, és erőteljes erőközpontok érdekeltek abban, hogy a háború folytatódjon, sőt hogy kiterjedjen.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!