2021. 09. 24. Péntek Gellért, Mercédesz napja
Jelenleg a TV-ben:

Csörte - A nap vitája

Következik:

Radar 06:00

Belföld

Mogyorónyárson sült a paprikás kenyérhal

A gardákat, azaz a "látott halakat" ünneplik ezen a hétvégén Tihanyban. A Gardáliát már 17. alkalommal rendezték meg a balatoni településen, hogy így állítsanak emléket a régi idők halászainak. A garda Tihany emblematikus hala, a falu címerében is szerepel.

A gardát már nem halásszák, a fesztiválra is csak a hagyomány kedvéért hoznak néhány darabot. Ez a ma már ritkaságszámba menő ragadozó hal nem könnyű préda. A tihanyi kút környékét a víz mélysége és az áramlások miatt kedveli. A gardát hívták kenyérhalnak, mert a helyiek fontos megélhetési forrása volt, de látott halnak is nevezték.

„Látott halnak azért, mert amikor már kellően hideg a Balatonnak a vize, akkor a tihanyi kútnál, itt a Tihanyi-félsziget környékén verődött össze november végén, december elején egyébként a gardaraj, és az úgynevezett látó emberek a magasabb pontokról jeleztek a vízen lévő halásztársaiknak, hogy hol, merre vonul a gardaraj, merre érdemes kivetni a hálót”– mesélte Tósoki Imre, Tihany polgármestere.  A halat és az újbort a tihanyi apátságban áldották meg, az ország számos borrendjeinek kíséretében.

„Bizonyára van a mélyben igazi garda, és hogy mondjam, van a mélységben még igazi emberség”– hangzott el az apátságban, a hal és újbor áldásakor. A visszhang dombon pedig látványos gardasütést tartottak, a halat paprikás sóval szórták meg. Akik kóstolták, azt mondják, ízletes hal, de nagyon sok a szálka benne.

„A nyársat vagy orgonából vagy mogyoróból csináljuk, mert ugye ennek az íze semleges. Tehát a halhoz nem ad hozzá semmi plusz ízt. A halat ugye megpucoljuk, oldalanként hetvenkétszer beirdaljuk”– mutatta meg a különlegességet Kántor Bálint. A gardafesztiválon a finom halak kóstolása mellett kézműves vásárt tartanak, a gyerekeket pedig népi játszótérrel várják.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Adatgyűjtésre is használhatja az ellenzék az előválasztást

Akár büntetőjogi és hatósági következménye is lehet annak, ha az előválasztás adatkezelője nem tartja be a szabályokat - hangsúlyozta az Adatvédelmi Hatóság elnöke a Hír TV Napi Aktuális című műsorában. 2021. szeptember 23.

Halálos lakástűz Nagyatád külterületén

A nyolcvan négyzetméteres régi ház teljes terjedelmében égett. 2021. szeptember 23.

Újabb horrorvágóhidat leplezett le a NÉBIH

A helyszínen az ellenőrök gyomorforgató körülményeket tapasztaltak, az udvaron például rovarral szennyezett fagyasztott termékek is voltak. 2021. szeptember 23.

Legfrisebb híreink

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Plusz-mínusz - ajánló

Fent és lent! Politikai vitaműsor a hét legfelkavaróbb történéseiről. Plusz-mínusz 17 óra 30 perctől a Hír Televízió műsorán.

Sajtóklub - ajánló

Egyedi hangvételű elemzés újságírókkal. Hétfő esténként 21.05-től a Hír TV műsorán.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!