2024. 02. 28. Szerda Ákos, Bátor napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:30

Belföld

Módosított váddal kezdődött Budaházyék tárgyalása

Megkezdődött a megismételt eljárás a Magyarok Nyilai nevű szervezet és Budaházy György ügyében. Egy korábbi első fokú határozat szerint 2007 és 2009 között több szocialista politikus házára dobtak Molotov-koktélokat és ők verték meg Csintalan Sándort is. Tavaly áprilisban azonban a bíróság megsemmisítette az ítéletet és új eljárást írt ki az ügyben.

  • Módosított váddal kezdődött Budaházyék tárgyalása

A vádlottak padja teljesen megtelt. Budaházy György és 16 társát terrorcselekmények elkövetésével vádolják. Ügyükben korábban már első fokú ítélet is született, a bíróság összesen összesen 125 év börtönt szabott ki. Később azonban az eljárásban olyan hibákat találtak, amelyek miatt az akkori ítéletet hatályon kívül helyezték.

„Megállapított abszolút szabálysértést azzal, hogy az elsőfokú bíróság megszegte a nyilvánosság kizárására vonatkozó szabályokat és ugye ez a fő rendelkezések szerint ez abszolút hatályon kívül helyezési jogot eredményezett. Ezen kívül a másodfokú bíróság hivatkozott arra, hogy az első fokú bíróság megszegte az indokolási kötelezettségét olyan súlyos fokban, hogy az megalapozatlanná tette az ítéletet” – így a Fővárosi Törvényszék bírója, Ignácz György.

Budaházy György a tárgyaláson kifogásolta az ügyészség munkáját. A korábbi eljárás során elfogultsággal vádolta a testületet, az ügyész kizárására tett indítványát azonban, ahogy azt a bíró bejelentette, még nem bírálták el. Bűncselekmény hiányában ugyanakkor megszüntették azt az eljárást, amely Budaházy György feljelentésére indult az ügyészség egyes állítólagos jogsértései miatt. Budaházy most azt is nehezményezte, hogy nem változtattak a vádon, ami szerinte puszta fikció.

„Maga az, hogy ez terrorizmus lenne, ezt a másodfok is utalt rá, hogy megfontolandó, hogy nem. Ugyanígy kérdés az, hogy ki milyen károkozási szándékkal, így Budaházy György milyen utasítással küldte az embereket, ugye ebben is szinte már a viccelődés határát súrolta, de mindenképpen pikírten, a másodfok rámutatott, hogy az, hogy húsz vagy 50 ezer forintra emelkedett a rongálás értékszabási határa, és úgy módosították a vádiratot, hogy Budaházy akkor már arra adott utasítást, hogy 50 ezer forintnyi kárt okozzanak” – mondta Budaházy.

A tárgyaláson egy férfi bűnösnek vallotta magát, ő a korábbi ítéletben fegyverrel való visszaélés miatt nem jogerősen felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Az ő ügyében most ítélet is született, a bíróság 1 év 1 hónapot szabott ki, három évre felfüggesztve. A vádlottak köre ugyanakkor bővült, egy férfit bűnsegédléssel vádolnak.

A tárgyalás pénteken folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Pass Ferenc vizsgálatot kért maga ellen

Pass Ferenc vizsgálatot kért maga ellen

Pass Ferenc, a Bajai Úszó Klub korábbi edzője, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnökségi tagja az egyesületénél történt, fiatalkorú versenyzőt érintő eset kapcsán vizsgálatot kért önmaga ellen, és annak lezárultáig felfüggesztette a MÚSZ-ban viselt tisztségeivel összefüggő feladatok ellátását.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!