2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 12:55

Belföld

Módosítás: nincs szó monopolizációról

Nem monopolizálják a dohánykereskedelmet – mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára az ágazatra vonatkozó törvény parlamenti vitájában. Hegmanné Nemes Sára szerint a jogszabály módosítása a kiskereskedőket védi. A tervek szerint bővülne a trafikokban árult termékek köre, és kétezer helyett háromezer lakosonként kötne az állam koncessziós szerződéseket. Az ellenzék újabb trafikmutyiról beszélt.

Dráguló cigarettáról, 700-800 megszűnő munkahelyről és a feketekereskedelem virágzásáról beszéltek az ellenzéki pártok vezérszónokai a dohánykereskedelemről szóló törvénytervezet parlamenti vitáján. Józsa István szerint már eddig is 45 milliárdos bevételkiesést jelentett az államnak az ágazat átalakítása. „Felfutóban van – sajnálatos módon – az elmúlt években a dohány feketekereskedelme, egyes becslések szerint bizonyos városokban már az 50 százalékot is eléri a dohány-feketekereskedelem aránya.”

A Jobbik vezérszónokának a szocializmus jutott eszébe a jogszabályról. „A központi, állam által irányított és felügyelt kereskedelmi rendszerrel jelenleg Kubában és az Észak-Koreai Népi Demokratikus Köztársaságban találkozhatunk. Uraim, egyszóval ez a törvényjavaslat vállalhatatlan” – fogalmazott Szilágyi György.

Piacrablásnak nevezte a dohánykereskedelem átalakítását az LMP frakcióvezetője. „Valójában itt szó nincs Kubáról meg Észak-Koreáról, önöknek egyáltalán nem fáj egyébként a kapitalizmus, mint olyan, egyszerűen arról van szó, hogy önök egy kézben akarják tartani a gazdaság szereplőit” – vélekedett Schiffer András.


A Fejlesztési Minisztérium államtitkára szerint a 6400 trafikos érdekében, velük egyeztetve dolgozták ki a törvényjavaslatot, amit csak a nagykereskedők és a multik elleneznek. „Szocializmust, illetve kapitalizmust kerestek benne, holott nem erről szól az egész. Ez egy koncessziós termék, amely jövedékiadó-köteles. Ennek a forgalmazására és szabályozására az állam köteles és jogosult is, és bizony, hogy megmondja az állam, hogy milyen módon, milyen feltételek mellett lehet ezeket a termékeket forgalmazni” – szögezte le Hegmanné Nemes Sára.

A vagyonpolitikai államtitkár szerint a kormány előterjesztése – ami alapján a trafikok csak állami vagy koncessziós szerződéssel feljogosított nagykereskedőtől vásárolhatnának dohányterméket – továbbra is azt a célt szolgálja, hogy Magyarországon minél kevesebben dohányozzanak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!