2020. szeptember 20.,
vasárnap, Friderika napja

Miskolci halálesetek: mi következik a belső vizsgálat után?

2013. augusztus 17., szombat 12:10, frissítve: szombat 15:55

Nem tartja kizártnak az emberi erőforrások minisztere, hogy fertőzés miatt halt meg 8 koraszülött csecsemő a miskolci kórházban. Balog Zoltánt az ÁNTSZ folyamatosan tájékoztatja a vizsgálatok részeredményéről. Az MSZP az egészségügyi bizottság rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezi.

Egy hete tart a vizsgálat a Miskolci Kórházban, azóta folyamatosan fertőtlenítenek. Az Országos Epidemiológiai Központ múlt héten 90 speciális vizsgálatot végezett el és a jelenleg rendelkezésre álló mintákból még további ötvenet fognak. Az első eredmények alapján az egészségügyet felügyelő emberi erőforrások minisztere nem zárta ki, hogy fertőzés történt. „Most már boncolási jegyzőkönyvek, vérminták vannak és ezeket folyamatosan vizsgáljuk. Én bízom benne, hogy hamarosan, egy végleges világos jelentést fogunk az asztalra tenni és mindenki számára megnyugtatóan ki fogjuk tudni zárni, hogy ilyen esetek emberi mulasztásból bekövetkezzenek. Tehát fertőzésre utaló jelek vannak, hadd mondjak ennyit egyelőre” – mondta Balog Zoltán.

A üggyel kapcsolatban eddig ketten tettek feljelentést. A két egymástól független szülő szerint a kórházban megszületett gyermekeik halálában az egészségügyi dolgozók gondatlansága is közrejátszhatott. Ügyvédek szerint csak a kórház és a hatóságok vizsgálata után lehet jogi lépéseket tenni. „Ami kiszivárgott, hogy fertőzés is lehetett közreműködő ebben a halálesetekben, az a kórház belső vizsgálatának lehet az eredménye. De az együttes vizsgálati eredményt kell megvárni ahhoz, hogy kártérítésről lehessen beszélni, azaz hogy pert lehessen indítani az intézménnyel szemben” – mondta Ábrahám Attila ügyvéd.

Az MSZP rendkívüli ülést hívna össze

Az MSZP az egészségügyi bizottság rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezi, ahol meghallgatnák Szócska Miklós egészségügyi államtitkárt, illetve a kórház felfüggesztett igazgatóját is. „Kezdeményezzük, hogy az egészségügyi bizottság ezen az ülésén alaposan tájékozódjon, és ne csak szóbeli tájékoztatást kapjon arról, mi történt az intézményben. Úgy gondolom, hogy az egészségügyi bizottság szakmai háttere, a bizottságban benne lévő tagok szakmai képzettsége és tapasztalata elegendő lehet arra, hogy tanulságokat vonjunk le általánosságokban is” – fogalmazott Tukacs István az egészségügyi bizottság MSZP-s tagja.

A Fidesz támogatja a teljes körű vizsgálatot. „A vizsgálat végeredményét meg kell várni és annak tudatában kell felelős döntést hozni, ha ebben a bizottság ülése is beletartozik, akkor ám tartozzon bele, de azt gondolom, hogy a vizsgálatot mindenképpen végig kell várni” – közölte Hoppál Péter, a Fidesz szóvivője.

A miskolci koraszülött intenzív centrumban jelenleg 27 beteget ápolnak, közülük 9 szorul intenzív ellátásra. A Nemzeti Nyomozó Iroda a napokban házkutatást tartott a kórházban, ahol lefoglalták az elhunyt koraszülöttekre vonatkozó iratokat. Az ÁNTSZ pedig közleményében jelezte: a Debreceni Orvos- és Egészségtudományi Centrum felajánlotta, hogy szükség esetén, fogadják azokat a várandós nőket, akik gyermeküket várhatóan a 37. terhességi hét előtt hoznák világra.

Forrás: Hír TV