2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Miniszterelnöki válaszokat akar az ellenzék

Hír TV

2018. január 18., csütörtök 21:20, frissítve: csütörtök 21:29

A civileket támadja a kormány, de a Magyarország által befogadott menekültek sokkal inkább rájuk számíthatnak a mindennapokban, mint a magyar államra. A Fidesz frakcióvezetője is hallgat arról, milyen nemzetiségűek és hol vannak az oltalmazotti státust elnyerők. A Jobbik közben összegyűjtötte a rendkívüli parlamenti ülés összehívásárhoz szükséges aláírásokat, a nemzetbiztonsági bizottság pedig jövő csütörtökön számoltatná el az ügyben személyesen Orbán Viktort.

A szíriai Damaszkuszból származó Radva, és a nigériai Rita mindennapi életét mutatja be egy, az ENSZ Menekültügyi Ügynöksége által készítette kisfilm. A két menekült nő egy budapesti idősek otthonában ápoló.

„Az idős emberekről szeretnék gondoskodni, ezt szeretném tenni az életemben” – mondta a felvételen Rita Joy Osazee. 

A nő 2015-ben, a nagy menekülthullám idején érkezett Magyarországra. Ő és Radva a budapesti Albert Schweitzer Református Szeretetotthonban tanul szakmát. A tanfolyamot a MigHelp nevű civilszervezet szervezi, amelynek egyik fő célja, hogy tanítsa és álláshoz segítse a menekülteket és a bevándorlókat.

A magyar államtól ugyanis nem sok segítségre számíthatnak. Szociális ellátás, akár a magyar állampolgárok esetében, nekik is rászorultság alapján jár, az integrációs támogatást 2016 júniusától megszüntette a kormány. Vagyis a magyar állam jelenleg még azoknak a beilleszkedését sem támogatja anyagilag, akikről saját maga döntötte el, hogy életveszély miatt menekültek el szülőhazájukból, és megérdemlik a menekültstátuszt.

A Fidesz frakcióvezetője, Gulyás Gergely azt hangoztatja, nem kerül sokba a költségvetésnek a menekültek ellátása – akiknek tartózkodási helyéről azonban nem mond részleteket:

– Az elmúlt években a pontos számot nyilvánosságra hoztuk, hogy mennyien érkeztek olyanok, akik a genfi egyezmény alapján kértek oltalmazotti vagy menekült státuszt. 90 százalékuk már nincs az országban, a maradék 10 százalék (490 ember), aki Magyarországon tartózkodik, ők részben zárt, részben nyitott táborokban vannak. Az ő ellátásuk állami kötelezettség, az ő ellátásuk a költségvetésnek érdemi terhet nem jelent, hisz 490 emberről beszélünk.

– Mindannyian táborokban vannak?
– Igen. A mi ismereteink szerint igen.

A Jobbik azonban ennél részletesebb beszámolót vár a kormánytól az általuk kezdeményezett rendkívüli parlamenti ülésen, amelyhez már össze is gyűjtötték a szükséges aláírásokat.

„Az is egy fontos kérdés, hogy áprilisig, amíg ez a kormány hatalmon van, folytatni kívánják-e a titkos betelepítést. Idén már, januárban félszáz újabb titkos migránst rejtett el valahol a kormány, akinek a hollétéről, az életkörülményeiről szintén nem tudunk semmit. A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatalt pedig arra kérjük, mielőbb hozza nyilvánosságra ennek a titokban betelepített 2300 migránsnak a nemzetiségét, az állampolgárságát. Ez is közérdekű információ a mi véleményünk szerint” – fogalmazott Vona Gábor, a Jobbik elnöke.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága pedig már jövő csütörtökön összeül. Személyesen Orbán Viktortól vár válaszokat a szocialista elnök, Molnár Zsolt.

Meghallgatná a miniszterelnöki válaszokat Szél Bernadett is, aki Németh Szilárd nyilatkozata ellenére sem marad távol. „Egy dolgot biztosan ígérhetek: én ott leszek. Egyelőre ugyanis nem a Fidesz dönt arról, hogy ki vehet részt a bizottság ülésén, és ha rajtam múlik, ez így is marad. Engem megválasztottak, és át is világítottak. Minden jogom megvan ott ülni a bizottságin, sőt nemcsak ülni, hanem kérdezni is. Innentől kezdve leleplezhetem a hazugságaikat, és kellemetlen helyzetbe hozhatom őket. Erre hatalmaztak fel ugyanis a magyar emberek, és csak ők. A Fidesznek láthatóan egy célja van, hogy a propagandacéljai szolgálatába állítsa a nemzetbiztonsági bizottságot is. Ezért zavarom [Németh Szilárdot], mert én ott is a valóságot képviselem, ahogy a parlamentben is, minden vitában – üzente a politikus Facebook-üzenetében.

A Fidesz azt ígérte, ha Szél Bernadett jelen lesz, kivonulnak a bizottság üléséről.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!