Baján először 1996-ban rendeztek halászlé ünnepet, akkor 463 bográcsban készült el az étel. 2000-ben már 2014 helyen főtt egyszerre a helyi specialitás. A bográcsok száma azóta ugyan a hely szűke miatt csökkent, de idén is mintegy 1500 főzőhelyet regisztráltak a szervezők. A résztvevők mindegyike ugyanazt állítja: az övé a legjobb halászlé.
A város egy teljes nyári fesztiválévadot szervezett az ünnep köré. Mint azt a Bócsa Barnabás, a Baja Marketing Kft. ügyvezetője a Hír Televíziónak elmondta: a rendezvénysorozat több mint négyszáz rendezvényt tartalmaz, amely június végén indult útjára és egészen október elejéig tart. Ezek közül a Bajai Halfőző Fesztivál a legnagyobb ünnepek egyike, a legnagyobb hagyományokkal rendelkező, úgyhogy erre kiemelt gondot fordítanak mindig.
Baján majdnem hússzor több halat esznek a helyiek, mint az országos átlag. Ez fejenként 66 kiló, miközben ez a mennyiség más területeken mindössze 3 és fél kiló.
Becslések szerint az idei fesztiválon több mint 12 tonna különböző fajta hal, 600 kiló pirospaprika, majdnem 2 tonna hagyma és ugyanennyi gyufatészta fogyott el.