2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Belföld

Elismerte Korányi Dávid, hogy az ellenzéket támogatták az Egyesült Államokból + videó

  • Elismerte Korányi Dávid, hogy az ellenzéket támogatták az Egyesült Államokból + videó

Bár „nem reklámozták”, mégis pontosan tisztában voltak vele, hogy valójában a baloldali ellenzék választási kampányát támogatják a guruló dollárokkal – ismerte el Korányi Dávid az egyik olyan videóban, ami nemrég került fel egy amerikai X-oldalra - írta a Mandiner.

Ahogy arról a lap beszámolt, az is nyilvánvalóvá vált a felvételekből, hogy maga Soros György állhatott a rejtélyes „mikroadományok” mögött, akit egy jól szervezett mechanizmussal igyekezett leplezni az Action for Democracy (A4D) Karácsony Gergely volt főtanácsadója által vezetett csapata.

Pedig tisztában lehetett vele Korányi is, hogy a baloldali ellenzéket segítik az Amerikából becsatornázott guruló dollárok millióival – derül ki az említett a videókból. Korányi, aki nemrég még Karácsony Gergely városdiplomáciai embere volt, nyíltan elmondta a felvételek egyikén, hogy ők bátran kritizálják az olyan – általa csak autoriternek nevezett – vezetőket, mint Orbán Viktor, a lengyel Jarosław Kaczyński vagy a volt brazil elnök Jair Bolsonaro. 

„Nem reklámozták”, kihez gurulnak a dollárok.

Sőt, Korányi egyenesen azt is elismerte a felvétel tanúsága szerint, hogy tudták, a progresszív civil szervezetek támogatásával valójában az ellenzékben lévő baloldali politikai erőket hozzák helyzetbe. „Elég bátrak vagyunk a kritikával. Támogatunk civil szervezeteket a terepen, civil szervezeteket, amelyek gyakran elég kritikusak ezekkel a kormányokkal szemben” – fogalmaz az A4D igazgatója a felvételen, mire beszélgetőpartnere megkérdezi tőle, hogy a pártfogolt ngo-k az ellenzéket támogatják-e.

Nos, ezt soha nem fogjuk mondani. Nem mondjuk ezt, nem reklámozzuk a dolgot”

– válaszolja Korányi, majd nem sokkal később hozzáteszi: „végül is megalapozottan sejthetjük, hogy feltehetőleg az ellenzék kezére játszanak. Igen.”

Karácsony Gergely volt főtanácsadójának beismerése azért is érdekes, mert 2022-ben még úgy fogalmazott egy Facebookon közzétett bejegyzésében, hogy „mi nem tettünk mást, csak a magunk eszközeivel megpróbáltuk megerősíteni a magyar társadalom immunrendszerét, a civileket.” Hasonlóan akart kibújni a tiltott kampányfinanszírozás gyanúja alól, akkor is, amikor az A4D közleményében azt írta: „Mi nem adtunk pénzt politikai pártoknak, vagy jelöltek kampányára”. 

Kultúraváltás helyett kurzusváltást akart pénzelni Soros

Korányi magyarázkodása az ellenzék miniszterelnök-jelöltjének Márki-Zay Péternek érvelésére hajazott, aki a választások után azt állította, hogy egy „kultúraváltoztató” nem pedig a választási kampányra költötték azt a közel kétmilliárd forintnak megfelelő összeget, amit a civil szervezetként pozícionált Mindenki Magyarországa Mozgalom kapott az Egyesült Államokból.

Az X felületére feltöltött videók azonban az ellenzéknek és az A4D-nek nem csak erre a csúsztatására világítottak rá. Az is kiderült, a korábbi állításaik ellenére nem „mikroadományokat” nyújtó, Amerikában élő magyarok adták össze a guruló dollárokat, hanem maga Soros György finanszírozhatta Korányi Dávid szervezetén keresztül a magyar baloldal választási kampányát.

Ezt egymástól függetlenül két, Soros Györgyhöz közel álló személy, az A4D tanácsadó testületének tagjai, Kati Marton és Wesley Clark tábornok is megerősítette egy-egy beszélgetésen. 

Eddig titkolták, ki volt a főszponzor

A nemrég közzétett felvételekből ráadásul az is kiderült, hogy Korányi Dávidék kifejezetten úgy építették föl az amerikai szervezetükön keresztül a támogatási rendszert, hogy ne kelljen nyilvánosságra hozniuk a támogatók nevét. 

„501 – (C) (4) vagyunk az Egyesült Államokban, ami azt jelenti, hogy nem kell megneveznünk, nem kell feltüntetnünk az adományozóink nevét” – dicsekedett szervezete jól megválasztott státuszával Karácsony Gergely volt főtanácsadója az egyik videóban.

A már több országban nagy port kavaró, egyre terjedő felvételek alapján tehát mostanra az ellenzék minden főbb állítása megdőlni látszik, amikkel korábban a tiltott külföldi kampányfinanszírozás vádja alól igyekeztek kibújni. Érdekesség: egy minapi interjúban maga MZP is ennek megfelelően nyilatkozott már.

Ráadásul az a hosszú évek óta hangoztatott érvelésük is tarthatatlanná vált, miszerint nem Soros György áll mögöttük a háttérben. Az Amerikában nyilvánosságra hozott rejtélyes videók azonban még számos – nemzetközileg is releváns – információt tartalmaznak arról, miként is igyekszik a milliárdos spekuláns befolyásolni egyes országok politikai folyamatait.

BORÍTÓKÉP: Karácsony Gergely Facebook-oldala

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!