2020. május 25.,
hétfő, Orbán napja

Mindenki Magyarországa: „értelmezhetetlen” és „zavaros”

Hír TV

2019. február 25., hétfő 20:57, frissítve: hétfő 21:09

Vasárnap hivatalosan is zászlót bontott a Mindenki Magyarországa Mozgalom, amely „a hiteles ellenzék katalizátora akar lenni, és az ellenzéki egység kialakulásán munkálkodna”. Dull Szabolcs, az Index.hu szerkesztő-újságírója és Pindroch Tamás, a Figyelő főmunkatársa voltak Kis Kornélia vendégei a Lapzártában.

Az Index.hu munkatársa szerint a zászlóbontás legfontosabb bejelentése, amelyet Lukácsi Katalin fogalmazott meg, hogy a mozgalomnak nincsen olyan ambíciója, hogy párttá alakuljon, vagyis egyelőre politikailag értelmezhetetlen, hogy pontosan mit szeretnének. „Biztos, hogy egy olyan modellben gondolkodik, vagy egy olyan modellt sürget, amiben Márki-Zay Péter Hódmezővásárhelyen tudott nyerni, hogy egy jelölt áll szemben a Fidesszel, a Fidesz jelöltjével szemben” – fogalmazott Dull Szabolcs, aki szerint alapjaiba véve nem egy „halálra ítélt” próbálkozásról van szó. Azt is megjegyezte, hogy viszont a pártok, mintha ki lennének felejtve ebből a fontos képletből.

Pindroch Tamás is egyetértett azzal, hogy „nem tiszta”, hogy mit szeretnének. Mozgalomként indulnak, és egyfajta keretet, vagy ernyőt szeretnének képezni az ellenzéki pártok körül, vélekedett. A Figyelő főmunkatársa szerint azonban a valódi kérdés az, hogy egy mozgalmat minek is alakítanak meg, hogyha nem tiszták a céljai? „Hogy legyen valami, még plusz egy párt, vagy mozgalom, mert még nem párt, teljesen fölöslegesnek tűnik. Voltak ilyen próbálkozások.” Pindroch azonban úgy látja, ez például a budapesti kerületekben nem tudna megvalósulni. De az időzítést sem tartja értelmesnek, mert az EP-választáshoz túl közel van, az önkormányzati pedig túl messze. „Hogy mit szeretnének, az egész olyan zavaros” – tette hozzá.

Tekintse meg a teljes beszélgetést: