2020. április 5.,
vasárnap, Vince napja

„Minden megváltozott” – az MSZP és Jobbik közösen segíti a demonstrációt

Hír TV

2019. január 17., csütörtök 20:44, frissítve: csütörtök 22:50

A Jobbik és az MSZP közösen segíti a szakszervezetek szombati félpályás forgalomlassító akcióját. A két párt képviselői semmi kivetnivalót nem találnak abban, hogy a túlóratörvény ellen összefogjanak.

A Jobbik és az MSZP közösen segíti a szakszervezetek szombati félpályás forgalomlassító akcióját – derül ki a Magyar Idők birtokába jutott dokumentumból. Ebben Kedves barátom! megszólítással a vásárosnaményi szocialistáktól Szilágyi Istvánné osztja meg a Jobbik Szabolcs megyei alelnökével, Tóth Viktorral a demonstrációkon való részvételre buzdító felhívást, illetve a pontos menetrendet, azt kérve, hogy az egykori radikális párt is terjessze a dokumentumot.

„El kellene nekünk számolni azzal, hogy egy másik tüntetésen ki vesz részt, vagy adott esetben vendégként ki érkezik, akkor az a demokráciát kérdőjelezi meg. Ha arra vonatkozik a kérdése én soha nem ölelgettem és soha nem is fogom ölelgetni Gyurcsány Ferencet egy színpadon” – mondta a jobbikos Z. Kárpát Dániel, aki nem talál kivetnivalót abban, hogy MSZP-vel karöltve demonstrálnak majd hétvégén. Pedig egy évvel ezelőtt a két párt még hallani sem akart semmilyen együttműködésről. Ellentétben Heller Ágnes filozófussal, aki már 2017 őszén el tudta volna képzelni az MSZP és a Jobbik szövetségét. Ez a gondolat már a szocialista Korózs Lajostól sem áll annyira távol.

„Megváltozott a helyzet, minden megváltozott. Semmi sem lesz már olyan, mint a múlt hónapban volt, önök is látják a folyamatokat” – zárta rövidre a szocialista képviselő.

Korózs Lajos azt mondta nem tartanak attól, hogy a Jobbikkal való összefogás miatt csökkenni fog a támogatottságuk, szerinte ugyanis az ellenzéki szavazók régóta ezt akarják.

A Jobbikból nemrégiben kilépett Volner János azonban egészen másképp látja. „Meggyőződésem szerint az, hogy a Jobbik belement a balliberális pártokkal való összefogásba, egy halálos ölelést jelent a pártnak, hiszen innentől fogva már gyakorlatilag biztos, hogy a törpepártokra leadott szavazatok is ugyanúgy számítanak a Jobbik pedig elveszíti a korábbi még jobboldali értékrendű, a párt mellett kitartó szavazóit” – mondta a Mi Hazánk Mozgalom politikusa.

A Századvég felmérése szerint a kormánypártok támogatottsága változatlanul 53 százalék a biztos szavazók körében, viszont az ellenzék közül a MSZP–Párbeszéd népszerűsége egy százalékkal, 12 százalékra csökkent, a Gyurcsány-párté azonban egy százalékkal nőtt.

„Úgymond hevesebben és harciasabban mondja ugyanazt az ellenzék, amit elmúlt években mondott. De továbbra is fennáll az a probléma, hogy képtelenek érdemi alternatívát nyújtani a Fidesz–KDNP politikájával szemben. A különböző obstruktív akciók, illetve a politikai botránykeltés csak egy rendkívül szűk választói réteg számára szimpatikus, a legradikálisabb, leginkább kormányellenes szavazók számára, de a magyar társadalom döntő többsége elutasítja az ilyen akciókat, ahogy ez a számokon is látszik” – fejtette ki Erdős Gergely, a Századvég elemzője.

Az elemző szerint elmaradt az ellenzéken belül az a földindulás-szerű változás, amire a decemberi akciók alapján számíthattak.