2024. 05. 09. Csütörtök Gergely napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Láncreakció 04:40

Belföld

Mindenkinek kötelezővé tennék

Kötelezővé tenné a téli gumi használatát a Magyar Gumiabroncs Szövetség – a kormánnyal és a biztosítókkal már tárgyaltak erről. Szerintük ugyanis sok balesetet lehetne elkerülni, ha az évszaknak megfelelő gumikkal közlekednének az autósok. Becslések szerint az autóstársadalom mindössze negyven százaléka cserélteti le az abroncsokat. A fővárosban októbertől a taxik már csak így közlekedhetnek.

Több kilométeres kocsisor állt az M1-es autópálya győri felhajtójánál idén március közepén. Az autók a hirtelen jött hóban akadtak el. Szakértők szerint azért, mert sok járművön csak nyári gumi volt. Van olyan abroncskereskedés, ahova már megérkeztek a négy évszakos gumik. Az egyik tulajdonosa szerint viszont az a legjobb, ha az évszaknak megfelelő gumi van az autón. Télen sok balesetet lehet ezzel elkerülni.

A fővárosi önkormányzat rendelete szerint idén október 15-től csak olyan taxi közlekedhet a Budapesten, amely fel van szerelve téli gumikkal. A Magyar Gumiabroncs Szövetség szerint nemcsak a taxikra, hanem minden autós számára kötelezővé kellene tenni a téli gumi használatát.

„Úgy gondoljuk, hogy egymásra is figyelnünk kell. Tehát ha a taxisoknak van, akkor a többi úrvezetőnek is legyen meg ez a fajta kötelessége – mondta a szövetség ügyvezető elnöke. – Nem biztos, hogy a kötelezőség a fontos, csak ajánlott; ha ajánlott, akkor is milyen kondíciókkal és milyen lehetőségekkel. Ezért is kezdtük meg a párbeszédet a kormánnyal már ez év januárjában, kerestük meg a biztosítótársaságokat és kerestünk meg más partnereket is, hogy közösen együtt léphessünk fel a közlekedésbiztonság érdekében” – tette hozzá Morenth Péter.

Arról nincsenek adatok, hogy hány baleset történik nyári gumik miatt, de a szövetség becslése szerint a magyar autósok mindössze 40 százaléka cserélteti le télire a gumiabroncsokat. Ha a kezdeményezést a kormány is elfogadja, jövő ősszel már csak téli gumikkal lehet közlekedni a magyarországi utakon is.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!