2018. november 16.,
péntek, Ödön napja

Milliós bírságot kaptak a takarékszövetkezet vezetői

2012. augusztus 8., szerda 11:34

Milliós bírságokat szabott ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a nyár elején csődbe ment Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet volt vezetőire.

H. Béla volt igazgatósági elnöknek tízmillió forintot kell fizetnie, de a takarék volt üzletági vezetőjére és a volt felügyelőbizottsági elnökre kiszabott bírság is 5-5 millió forint. A PSZÁF azzal indokolta a büntetést, hogy a felügyelet korábban a takarék tőkehelyzetének rendezésére szólította fel a vezetőket, de a határozatnak ők nem tettek eleget.

Közben – írja az Index – nagy kárt okozó csalás gyanúja miatt indított eljárást a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezetnél a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság május 24-én, amelyet június 1-je óta a Nemzeti Nyomozó Iroda folytat, miután kiderült, hogy az Air Control Hungary Találmány- és Szabadalomhasznosító Zrt. nevű, a takarékszövetkezettel azonos címen működő, Seychelle-szigeteken bejegyzett Insy Inc. által alapított, ma panamai hátterű cégben H. Béla mellett más soltvadkerti vezetők is tagok voltak − a cég árbevétel nélkül 910 millió forintnyi tőke felett diszponált.

A Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet tönkremenetele után egyébként a 17 ezer ügyfélnek csaknem 32 milliárd forintnyi beragadt betétet fizetett ki az Országos Betétbiztosítási Alap.

A PSZÁF június 1-jén kelt határozatában vonta vissza a takarékszövetkezet tevékenységi engedélyét és rendelte el az intézmény végelszámolását.

Július 20-án a Magyar Nemzet arról írt, hogy a PSZÁF megvizsgálja, hogy jogosan jártak-e el a bankok, amikor a forrásaik drágulására hivatkozva egyoldalúan megemelték a hitelkamatokat. Bár az országkockázati felár és a bankközi kamatláb is folyamatosan csökken, néhány bank még most is a rossz körülményekre hivatkozva drágít a kölcsönein.

Forrás: Hír TV, Index