2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Láncreakció 04:40

Belföld

Milliárdos üzletet jelent a hamisított szaporítóanyag + Videó

Hamis és veszélyes termékek jelentek meg a vetőmagok és növényvédőszerek piacán. Többségük a Távol-Keletről származik. A hamisított szaporítóanyag a feketézőknek milliárdos üzletet jelent, a gazdának viszont hektáronként több tízezer forintos kárt okozhat. A Magyar Agrárkamara arra figyelmeztet: a gazdálkodók csak ismert és ellenőrzött szaküzletben vásároljanak.

A gazdák télen szerzik be a vetőmagot és a növényvédőszereket, hiszen márciusig nincs munka a földeken. Mike Sándor 20 éve ugyanattól a kereskedőtől vásárol. Egyszer hamis vetőmagot akartak neki eladni román csomagolással, de kiszúrta a csalást.

– A magyar szabványcímkét nem lehet elszakítani, az említett példány pedig sima papírból volt lemásolva, úgyhogy egyből feltűnt, hogy itt valami nem stimmel – mondta a Hír TV-nek a gazda.

A valódi vetőmagon eltéphetetlen címke jelzi a származást. Az ilyen szaporítóanyagért a szaküzlet garanciát vállal. Az alkalmi vagy piaci árusnál vásárolt vetőmag azonban komoly károkat okozhat a gazdának. A növényvédőszereket is hamisítják. Az ilyen vegyszerrel kezelt termény akár mérgezést is okozhat.

– Senki nem tudja, hogy az ilyen termék milyen hatóanyagokat tartalmaz, nem lehetetlen, hogy azokat már 30-40 évvel ezelőtt betiltották Magyarországon – tette hozzá a Chemical-Seed Kft. ügyvezetője, Csutak Csaba.

Ha valaki gyanús vetőmagot vagy növényvédőszert talál, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalnál tehet bejelentést.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!