2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:40

Belföld

Milliárdos kártérítést kaphatnak a rabok

Akár egymilliárd forint kártérítést is fizethet a magyar állam a raboknak az embertelennek ítélt börtönviszonyok miatt. A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága előtt 430 ilyen ügy van, több fogoly már meg is nyerte a kártérítést. Magyarországon jelenleg 141 százalékos a börtönök telítettsége: a csaknem 13 ezer férőhelyre 18 ezer fogvatartott jut. A kormány idén 1600 új hellyel bővítené a börtönöket, erre 4 milliárd forintot különítettek el.

Az egyik fővárosi börtöncellának a lakói akár szerencsésnek is mondhatók. A négyágyas zárkában csak hárman raboskodnak. Így az előírt fejenkénti három négyzetméteres helyük megvan. Hasonló állapotok leginkább az ország nyugati felén lévő börtönökben tapasztalhatók, a keleti megyék fegyintézményei sokkal zsúfoltabbak.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának adatai szerint 2012-ben a csaknem 12 500 férőhelyre 17 500 fogvatartott jutott. Tavaly viszont már a mintegy 12 800 férőhelyen 18 200 fogvatartottat helyeztek el. Ez azt jelenti, hogy 2012-ben 139 százalékos, tavaly pedig már 141 százalékos volt a börtönök átlagos telítettsége. „A börtönben három négyzetméter alatti elhelyezési kényszer mindenféleképpen kártérítési követeléssel és kártérítési következményekkel fog járni” – mondta Magyar György ügyvéd.



A túlzsúfoltságból többen is megpróbáltak hasznot húzni. Riasztás című műsorunk is beszámolt róla tavaly, hogy több százan fordultak a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához a fogvatartási körülmények miatt. Magyar György az egyik olyan ügyvéd, aki a rabokat képviseli. Ő azt mondta, nemcsak a szűk hely a gond, hanem higiéniás problémák is vannak, és az egészségügyi ellátás sem megfelelő a magyar börtönökben. „Jelenleg körülbelül száz ilyen perünk van kártérítési követelés érvényesítésére. Ahol az az érdekesség állt elő, hogy tulajdonképpen a strasbourgi bíróság már nem követeli meg azt, hogy kimerítsük az összes magyarországi jogorvoslati lehetőséget, mert az az álláspont alakult ki, hogy a magyarországi börtönviszonyokban nem tudnak beállni változások. Egész addig nem, amíg jelentős pénzösszeget nem áldoznak újabb börtönök létesítésére” – tette hozzá az ügyvéd.

Volt olyan rab, aki már megnyerte a perét a börtönben tapasztalt körülmények miatt és több mint 2 millió forintos kártérítést kapott. Jelenleg 430 ilyen ügy vár ítéletre Strasbourgban. Így akár az egymilliárd forintot is elérheti az az összeg, amit az államnak ki kell majd fizetnie. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága viszont erre nincs felkészülve. „A jelenlegi költségvetésünk erre nem biztosít fedezetet. Egyébként a kártérítés nem a szervezet költségvetéséből kerül kifizetésre” – fogalmazott Csóti András országos parancsnok.

Az állam inkább a férőhelyek bővítésével szeretné kivédeni a kártérítéseket: az első negyedévben három börtönben adnak át új körleteket, de további kettőnél már készítik a terveket. Idén összesen 4 milliárd forintot költenek a bővítésekre. „Hatszáz, illetve terveink szerint további ezer fővel bővül a büntetés-végrehajtás. Ez már azt hiszem, hogy a gyorsuló, lefelé mutató férőhelybővítést mutatja” – nyilatkozta Tasnádi László rendészeti államtitkár.

A Belügyminisztérium államtitkára elmondta azt is, hogy idén a büntetés-végrehajtásnál is bevezetik a fegyveres testületekre vonatkozó életpályamodellt. Eszerint a mintegy 64 ezer fős hivatásos állomány tagjai átlagosan 30 százalékos jövedelemnövekedésre számíthatnak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!