2022. 08. 15. Hétfő Mária napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar 00:05

Belföld

Milliárdokat takaríthatnak meg a lépéssel + Videó

Felgyorsul és bővül a kórházak államosítása. Az Országgyűlésnek benyújtott törvénytervezet alapján kettővel több kórház fenntartója változik. Az önkormányzatok abban bíznak, hogy intézményeik átadásával milliárdokat takarítanak meg, így a korábbi fejlesztésekre nem kérnek kompenzációt az államtól.

A mosonmagyaróvári Karolina Kórház is bekerült azon intézmények közé, amelyek májustól állami fenntartásba kerülnek. A minisztérium által benyújtott törvénytervezet 55 intézményt nevesít. A legtöbbet (hatot) Komárom-Esztergom megyében vesz át az állam. Nemcsak az ingatlanok kerülnek az államhoz, az intézmények adóssága és az eszközállomány is, még akkor is, ha különböző műszerek korábban alapítványi tulajdonban voltak.

– Ha ezek az intézmények állami kézbe kerülnek az nem azt jelenti, hogy az alapítványok jogosultsága megszűnik. Ezeket a szervezeteket azért hozták létre, hogy olyan eszközöket adjanak, amelyeket a fenntartó nem tudott bevinni közvetlenül a gyógyításba. Az állam ezt a szerepet átveszi, amelynek több oka van, egyrészt koncentrálni kell az erőforrásokat, továbbá integrálni és centralizálni kell az irányítást – mondta a HírTV-nek Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség (MKSZ) elnöke.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke azt sem kifogásolja, hogy például uniós fejlesztésekhez szükséges önkormányzati önerőt nem fizeti vissza a településeknek az állam. Schmidt Jenő az önkormányzatok kompenzálása helyett az egészségügyi ellátási rendszer államosítását folytatná.

– Kompenzációról szó sem lehet, abban tartanánk jó irányt, ha az önkormányzatoknál az egészségügyi ellátásnak egyetlenegy szegmense sem maradna. Azt szeretnénk elérni, hogy a háziorvosi, egészségügyi, védőnői, fogorvosi szolgáltatás is legyen állami fenntartású – tette hozzá Schmidt Jenő.

Az egészségügyi közgazdász, Sinkó Eszter szerint a tulajdonosváltással hatékonyabbá válhat a gyógyítás, de az intézmények finanszírozását az államnak kell kezelnie. „A közös beszerzésekkel és funkciókkal spórolni lehet a rendszeren, de az önkormányzatok által tulajdonosként beadott forrásokat elő kell teremtenie a kormányzatnak. Amíg az egyik oldalon 20–30 milliárdos megtakarítás is lehet, a másikon 70-80 milliárdos mínusz.”

A javaslat alapján az egészségügyi vezetőket továbbfoglalkoztatják. Arról, hogy melyik kórházban milyen ellátások lesznek, júliusig dönt a minisztérium.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Texas - a HírTV műsorán!

CPAC Texas - a HírTV műsorán!

CPAC Texas! A világ legnagyobb és legbefolyásosabb konzervatív rendezvényén Orbán Viktor mond nyitóbeszédet! A magyar miniszterelnök dallasi beszéde augusztus 4-én 20 óra 30 perctől a HírTV műsorán!!!
Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!