2021. 12. 02. Csütörtök Melinda, Vivien napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vetítő 02:00

Belföld

Mike Pompeo Magyarországon – Magyarics Tamás értékelése

Budapestre látogatott az amerikai külügyminiszter. Michael Pompeo nemcsak a kormányfővel, hanem hazai civil szervezetek képviselőivel is tárgyal ittléte során. A látogatást Magyarics Tamás értékelte a Magyarország élőben studiójában.

Elkezdték újraépíteni a magyar-amerikai kapcsolatrendszer harmadik pillérét, a politikai kapcsolatokat – mondta ma Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten, miután amerikai kollégájával egyeztetett. 

A kézfogás Kínával komoly gazdasági és politikai függőséget okoz – nyilatkozta a közös sajtótájékoztatón Mike Pompeo, és kijelentette azt is, hogy Oroszország és Kína nem osztják a szabad országok törekvéseit.

Oroszország és Ukrajna kapcsán Magyarics Tamás Szijjártó Péterre utalva kiemelte, hogy míg Magyarországon Ukrajna-barát kormány van, Ukrajnában nem magyarbarát az ottani vezetés. Ukrajna a két ország viszonyában kulcsszerepet játszik, jelentős geopolitikai kérdés Amerikának. Az amerikaiak közvetítenek a magyar-ukrán konfliktusban, erről már Párizsban is tárgyaltak korábban, mutatott rá a szakértő. „A jelenlegi kormány sokat köszönhet Amerikának, hisz a Trump kormányzat fegyvereket ad el az ukrán hadviselő félnek Oroszországgal fennálló háborújához”– emlékeztetett Magyarics Tamás.

Az elemző emlékeztetett: Beiktatását követően Donald Trump első útja Varsóba vezetett, és ezen meg is sértődtek akkor a nyugat-európaiak. Mike Pompeo pedig hazánkban kezdte körútját, ez is azt jelzi, hogy Amerika számára az itteni országok újra felértékelődtek, és hiba volt elhanyagolni a térséget, mert - mint korábban említették, az űrt a riválisok kezdték betölteni.

Magyarics Tamás kitért a haderő reformra, hisz az amerikaiak a NATO-n belüli kötelességekről is tárgyaltak most és fegyvervásárlási szerződések is születtek. A fegyverszállítások célja az is, hogy a NATOn belül olyan infrastruktúrát építsenek ki hazánkban, melyet adott helyzetben át lehet engedni a szövetségeseknek, így az amerikaiak igényeinek is megfelelnek. Ehhez több millió dolláros közvetlen segítséget nyújt az amerikai kormány.

Az amerikai külügyminiszter a magyar gázbeszerzés diverzifikálását érintő kérdésre azt mondta: az szerinte nemzetbiztonsági kérdés, hisz minden európai ország célja az alternatív energiaforrások biztosítása. Magyarics Tamás szerint épp ennek kapcsán szeretné a magyar kormány, ha Amerika nyomást gyakorolna az Exxon-mobilon keresztül Horvátországra és Romániára, így az energia-diverzifikációhoz a szövetségeseken át követve, és az Exxonon keresztül közvetlenül is hatást fejtsen ki - mutatott rá az elemző. 

Ezek is érdekelhetik

Legfrisebb híreink

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Brüsszeli bevándorlási politika

Menczer Tamás Facebook-videójában hangsúlyozta, hogy míg Brüsszel és Soros György értékként tekint a migrációra, addig Magyarország megállítani akarja azt.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!