2019. augusztus 19.,
hétfő, Huba napja

Mike Pompeo Magyarországon – Magyarics Tamás értékelése

Hír TV

2019. február 11., hétfő 20:30, frissítve: hétfő 22:00

Budapestre látogatott az amerikai külügyminiszter. Michael Pompeo nemcsak a kormányfővel, hanem hazai civil szervezetek képviselőivel is tárgyal ittléte során. A látogatást Magyarics Tamás értékelte a Magyarország élőben studiójában.

Elkezdték újraépíteni a magyar-amerikai kapcsolatrendszer harmadik pillérét, a politikai kapcsolatokat – mondta ma Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten, miután amerikai kollégájával egyeztetett. 

A kézfogás Kínával komoly gazdasági és politikai függőséget okoz – nyilatkozta a közös sajtótájékoztatón Mike Pompeo, és kijelentette azt is, hogy Oroszország és Kína nem osztják a szabad országok törekvéseit.

Oroszország és Ukrajna kapcsán Magyarics Tamás Szijjártó Péterre utalva kiemelte, hogy míg Magyarországon Ukrajna-barát kormány van, Ukrajnában nem magyarbarát az ottani vezetés. Ukrajna a két ország viszonyában kulcsszerepet játszik, jelentős geopolitikai kérdés Amerikának. Az amerikaiak közvetítenek a magyar-ukrán konfliktusban, erről már Párizsban is tárgyaltak korábban, mutatott rá a szakértő. „A jelenlegi kormány sokat köszönhet Amerikának, hisz a Trump kormányzat fegyvereket ad el az ukrán hadviselő félnek Oroszországgal fennálló háborújához”– emlékeztetett Magyarics Tamás.

Az elemző emlékeztetett: Beiktatását követően Donald Trump első útja Varsóba vezetett, és ezen meg is sértődtek akkor a nyugat-európaiak. Mike Pompeo pedig hazánkban kezdte körútját, ez is azt jelzi, hogy Amerika számára az itteni országok újra felértékelődtek, és hiba volt elhanyagolni a térséget, mert - mint korábban említették, az űrt a riválisok kezdték betölteni.

Magyarics Tamás kitért a haderő reformra, hisz az amerikaiak a NATO-n belüli kötelességekről is tárgyaltak most és fegyvervásárlási szerződések is születtek. A fegyverszállítások célja az is, hogy a NATOn belül olyan infrastruktúrát építsenek ki hazánkban, melyet adott helyzetben át lehet engedni a szövetségeseknek, így az amerikaiak igényeinek is megfelelnek. Ehhez több millió dolláros közvetlen segítséget nyújt az amerikai kormány.

Az amerikai külügyminiszter a magyar gázbeszerzés diverzifikálását érintő kérdésre azt mondta: az szerinte nemzetbiztonsági kérdés, hisz minden európai ország célja az alternatív energiaforrások biztosítása. Magyarics Tamás szerint épp ennek kapcsán szeretné a magyar kormány, ha Amerika nyomást gyakorolna az Exxon-mobilon keresztül Horvátországra és Romániára, így az energia-diverzifikációhoz a szövetségeseken át követve, és az Exxonon keresztül közvetlenül is hatást fejtsen ki - mutatott rá az elemző.