2022. 12. 07. Szerda Ambrus napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk 14:05

Belföld

Miért tanulnak finnül a baranyai falu lakói?

Heti háromszor három órában finnül tanulhatnak a Baranya megyei Geresdlakon élők. Egyelőre csak tízen jelentkeztek a tanfolyamra, de a létszám ősztől várhatóan bővülni fog. A faluba több tucat család költözött Finnországból az utóbbi években, a polgármester pedig úgy gondolta, nem árt, ha az új lakókkal anyanyelvükön tudnak beszélgetni.

Mauri Venske volt az első finn, aki hét éve házat vásárolt Geresdlakon. Egy barátja akart itt méhészkedni, végül nem tetszett a környék neki, Maurinak viszont igen. Évente négy hónapot tölt a faluban. Azóta a faluban már 24 finn család vett házat, és első dolguk volt, hogy szaunát is építettek maguknak. Az őslakosok számára szervezett finnnyelv-tanfolyamra jelenleg tízen járnak, van köztük önkormányzati dolgozó, óvónő, fodrász és háziorvos is.

„Rengeteg magánhangzó van a finn nyelvben, ezért úgy gondolom, hogy nagyon dallamos, ezért adja magát, és nagyon élvezzük a tanulását. Kicsit nehéz, mert nem köthető sem némethez, sem angolhoz” – mondta Rajnai Gabriella háziorvos.


A tanárnő, Anja Haaparanta a Pécsi Tudományegyetemen oktatja a finn nyelvet. Geresdlakon heti háromszor három órát tart. A település polgármestere is a csoport tagja. Azt mondja, ha valakinek, hát neki tényleg szüksége van arra, hogy megértesse magát a finnekkel. „Természetes volt, ha ők tanulnak magyarul, akkor mi is beülünk az iskolapadba, és megpróbálunk anyanyelvükön szólni hozzájuk” – nyilatkozta Habjanecz Tibor.

A geresdlaki finnnyelv-tanfolyam április közepén kezdődött, július közepéig tart, és vizsgával zárul.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!