2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Radar 23:30

Belföld

Merkel: A többségnek mértéktartónak kell lennie

A német kancellárt fogadta Áder János köztársasági elnök a Sándor-palotában, majd Angela Merkel a német nyelvű Andrássy Egyetemen átvette a Szegedi Tudományegyetem díszdoktori címét. Köszönő beszédében a német kancellár jóval élesebben bírálta Oroszországot és a magyar kormány demokráciafelfogását, mint Orbán Viktor jelenlétében. Angela Merkel szerint a hidegháborús gondolkodásmódra jellemző, ha egy ország a szomszédos országban befolyási övezetet lát és nem partnert.

Fekete talárban lépett Angela Merkel a budapesti Andrássy Egyetem tükörtermébe. A fizikus végzettségű német kancellárt a Szegedi Tudományegyetem avatta díszdoktorrá – egyebek mellett az európai integrációban játszott szerepéért, a német–magyar kapcsolatok előmozdításáért, valamint a tudomány magas szintű műveléséért és támogatásáért. A díszdoktori oklevelet a szegedi egyetem rektorától, a szintén fizikus akadémikus Szabó Gábortól vehette át.

A kancellár mintegy tízperces beszédében méltatta a magyarok szabadságvágyát, utalva az 1848-as és az 1956-os forradalomra, valamint az 1989-es rendszerváltozásra. Nem mulasztotta el megjegyezni, hogy keletnémetként ő is hálás a határnyitásért. A kancellár – Konrád György magyar írót idézve – arról beszélt, hogy a mai Európa alapját is a sokszínűség, a béke és a szabadság adja. „Az, amit Oroszország megenged magának Ukrajnával szemben, az a mi európai béke- és a szabadságrendünk megsértése. Azon kísérlet mögött, hogy a jog ereje fölé helyezze az erősebb jogát, egy régi gondolkodásmód áll, amely a szomszéd országokban befolyási övezetet, nem pedig partnerországot lát” – fogalmazott.

A kancellár később hozzátette: Oroszországnak jogában áll a saját útját járni, ahhoz viszont nincs joga, hogy más országoktól elvegye a választás szabadságát. Bár Magyarországot nem említette, egyértelmű bírálatot fogalmazott meg a magyar kormány demokráciafelfogásával kapcsolatban. Azt mondta, hogy egy demokráciában az ellenzék nem ellenség, hanem vetélytárs, a kormányoldalnak önmérsékletet kell tanúsítania, ha nagy a politikai többsége, az alkotmánnyal óvatosan kell bánni, a civil szférát pedig tiszteletben kell tartani. „Egy civil társadalomban szabad polgárok szabadon kommunikálhatnak, akik félelem és kényszer nélkül ténykedhetnek, és akiket a kormány partnerként kezel. A társadalmi aktivitásnak ez a formája az erősségünk, és a sikerünk alapja csakúgy, mint a plurális és független média” – mondta Merkel.

Merkel: Orbánnal mindent meg lehet beszélni

A kancellár a beszéd után diákok kérdéseire válaszolt. Egyikük az Orbán Viktorral kapcsolatos viszonyról faggatta Angela Merkelt. A német politikus kollégájának nevezte a magyar miniszterelnököt, akivel szorosan együtt dolgozik. „Ő egy olyan beszélgetőpartner, akivel mindent meg lehet beszélni, akivel néha kicsit vitatkozni is lehet, méghozzá közvetlen módon. Lehet vele beszélni a problémákról. Lehet, hogy nem minden témában egyezik a véleményünk, ma szóba került például a demokrácia, hogy liberális vagy illiberális, és erről mást gondolunk. Nem gondolom, hogy csak liberalizmus van a demokráciában, de például az én pártomnak, a CDU-nak hármas gyökere van: liberális, keresztényszociális és konzervatív” – válaszolta a kancellár.

A migrációra vonatkozó kérdésre válaszolva Angela Merkel azt mondta, hogy Németországnak demográfiai okokból szüksége van bevándorlókra. A kancellár különbséget tett politikai menekültek és gazdasági bevándorlók között. Szavaiból kiderült, hogy a Balkánról érkezőket – a Szíriából érkezőkkel szemben – nem tekinti politikai menekülteknek. „Ami a menekültproblémát illeti, ők azért jönnek, mert politikai üldözöttek, de néha talán gazdasági okok miatt is. Itt egy kihívás előtt állunk, hiszen nem tudunk mindenkit befogadni” – fogalmazott.

A német kancellár személyes kérdésekre is válaszolt. Kiderült, hogy a munkájával járó feszültségeket főzéssel és klasszikus zenével vezeti le.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!