2023. 03. 31. Péntek Árpád napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:20

Belföld

Menczer: Arányos válaszlépést ad Magyarország az ukránoknak

Arányos válaszlépést ad hazánk, amennyiben Ukrajna kiutasítja a beregszászi magyar konzult – jelentette ki a Hír TV Magyarország élőben című műsorában Menczer Tamás, a Külügyminisztérium államtitkára. Az ukrán külügyér szerdán közölte: „hazaküldik” a magyar diplomatát, ha Magyarország nem hívja vissza.

  • Menczer: Arányos válaszlépést ad Magyarország az ukránoknak

Ukrajna rövid időn belül kiutasítja a beregszászi magyar konzult, amennyiben Magyarország nem hívja vissza – jelentette ki Pavlo Klimkin külügyminiszter szerdán, miután Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel találkozott New Yorkban, az ENSZ-közgyűlés csúcsszintű ülésszakának helyszínén.

„A találkozót nem kísérte átütő siker, jellemzően az eddig is ismert érveket lehetett hallani mindkét oldalon” – ezt már Menczer Tamás, a Külügyminisztérium államtitkára mondta a Hír TV-ben a történésekre reagálva.


Kijelentette: arányos válaszlépés fog következni hazánk részéről is, amennyiben Ukrajna valóban kiutasítja a magyar konzult – tehát Magyarország ugyan olyan rangú diplomatát utasít ki ebben az esetben.

Legutóbb ugye szintet lépett a magyarság elleni fellépés ezzel a titkosszolgálati akcióval, amit a beregszászi főkonzulátuson hajtottak végre. Szijjártó miniszter úr azt is elmondta, hogy ha emiatt fellép Ukrajna Magyarországgal szemben, konkrétan ahogy ön is mondta, a konzult kiutasítják, akkor egészen pontosan ilyen válaszlépésre számíthatnak és arányos válaszlépés fog következni. Mi is ugyan olyan rangú diplomatát fogunk kiutasítani.

Mint kitért rá, hivatalos döntés erről még nem született.

Emlékeztetett, Kárpátalján az ott élő magyar közösség jogfosztása és megfélemlítése zajlik. Aláhúzta továbbá, hogy a magyar álláspont az, hogy a kettős állampolgárság intézménye nem törvénybe ütköző, „nem megy szembe semmivel”.

Az államtitkár felidézte, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter New Yorkban, az ENSZ-közgyűlésen szót ejtett a nemzeti kisebbségekkel szembeni fellépésről. Menczer Tamás ennek kapcsán hangsúlyozta: úgy vegzálják ott a nemzeti kisebbségeket, így a kárpátaljai magyarságot is, hogy Magyarország már régóta partnere Ukrajnának. „Gondolhatunk itt, a vízumliberalizációra, de most is segítünk, például amikor klórra volt szükség, nem csak az ott élő magyarság ihatott tiszta vizet, hanem az ukránok is.”

Dmitro Tuzsanszkij magyar-ukrán kapcsolatokkal foglalkozó ukrán szakértő az UNIAN hírügynökségnek adott interjújában úgy vélekedett, hogy a beregszászi magyar konzulátus alkalmazottai valójában nem sértették meg a nemzetközi jogot. Tuzsanszkij szerint a magyar kormány politikájának lényege a nemzet egysége a kettős állampolgárság intézményén keresztül. Ezt a nemzetegységet pedig nem területi alapon, hanem jogi úton, azaz a kettős állampolgársággal, továbbá politikailag, azaz társadalmi szervezeteken keresztül és gazdaságilag, azaz különböző támogatások útján valósítja meg - tette hozzá a szakértő.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Szili Katalin csatlakozik a KDNP-hez

Szili Katalin csatlakozik a KDNP-hez

Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó Kereszténydemokrata Néppártba (KDNP) történő belépését jelentette be a kisebbik kormánypárt elnöke pénteken Budapesten.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!